19 refugiati care au solicitat azil in Italia au fost transferati vineri in Suedia, in cadrul programului de redistribuire in Uniunea Europeana. Este vorba despre 19 solicitanti de azil in Italia, din Eritreea, care au parasit vineri dimineata Roma cu destinatia Suedia. Acesta este primul transfer de refugiati in Uniunea Europeana, in cadrul programului ce vizeaza redistribuirea a 160 de mii de refugiati, noteaza AFP.

Alti aproximativ 100 de solicitanti de azil urmeaza sa fie trimisi, in saptamanile urmatoare, catre Germania, Olanda sau "alte tari care isi arata disponibilitatea", a precizat ministrul italian de Interne, Angelino Alfano.

"Astazi este o zi importanta, este inceputul planului european. Sunt 19 oameni transferati", a declarat si Carlotta Sami, purtatorul de cuvant al Inaltului Comisariat al ONU pentru refugiati pentru Europa de Sud.

Potrivit statisticilor Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati, imigrantii din Eritreea reprezinta 26% din cele 132 de mii de persoane ajunse in acest an in Italia dupa ce au traversat Marea Mediterana. Traversarea Mediteranei a curmat insa viata a cel putin 3.080 de refugiati - barbati, femei si copii - cea mai mare parte proveniti din Libia.