Membrii Congresului Statelor Unite analizeaza un posibil deficit informatii in legatura cu interventia Rusiei in Siria, preocupati de faptul ca serviciile americane de spionaj au reactionat lent in acest caz si nu au intuit gravitatea intentiilor Moscovei, au declarat surse din Congresul american, citate de Reuters. La o saptamana dupa ce Rusia a lansat o campanie de atacuri aeriene in Siria, Congresul SUA examineaza in ce masura serviciile de spionaj au trecut cu vederea sau au judecat gresit semnalele de avertizare critice in acest caz.

Cazul interventiei Rusiei in Siria nu este primul care prinde pe picior gresit serviciile de informatii americane in ultimii ani, alte exemple fiind "ocuparea-surpriza" a regiunii Crimeea de catre trupele ruse si expansiunea rapida a Chinei in insulele din Marea Chinei de Sud, noteaza Reuters.

Cu toate ca agentiile de spionaj au incercat sa intensifice colectarea de informatii privind Rusia, din momentul izbucnirii crizei ucrainene, ele continua sa se confrunte cu lipsa de resurse adecvate, din cauza accentului pus pe combaterea terorismului in Orientul Mijlociu si in regiunea Afganistan-Pakistan, au aratat actuali si fosti oficiali americani.

Un oficial din administratia SUA a aratat, sub protectia anonimatului, ca nu au existat "surprize" si ca factorii de decizie politica s-au simtit "confortabil" cu informatiile primite de la serviciile de spionaj inainte de ofensiva rusa.

O sursa americana a aratat de asemenea ca serviciile de spionaj "au intuit partial ce se intampla, insa nu au apreciat corect gravitatea" intentiilor Rusiei in Siria.

Mutarea brusca a Moscovei a aruncat in aer strategia lui Barack Obama pentru Orientul Mijlociu si a evidentiat o erodare a influentei Statelor Unite in regiune.

Un eventual deficit de informatii ar impiedica in continuare efortuile administratiei Obama de a da un raspuns adecvat in cazul conflictului din Siria si de a recastiga initiativa in fata fostului adversar din Razboiul Rece.

Nu este clar in ce masura administratia Obama ar fi reactionat diferit daca ar fi dispus de mai multe informatii, insa este posibil ca oficialii americani sa fi putut avertiza opozitia siriana in legatura cu intentiile Rusiei.