NATO analizeaza posibilitatea de a mentine in Afganistan, dupa anul 2016, mai multi militari decat era prevazut initial. Anuntul a fost facut de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dupa reuniunea de joi de la Bruxelles a ministrilor Apararii din tarile Aliantei, potrivit Mediafax, care citeaza Radio Free Europe. "Simt ca multi aliati sunt dispusi sa ramana mai mult timp daca va fi nevoie", a declarat Jens Stoltenberg.

Fortele afgane au recucerit orasul strategic Kunduz, din nordul tarii, insa ocuparea sa pentru scurt timp de catre talibani, luna trecuta, a subliniat preocuparile privind capacitatile fortelor de securitate afgane, antrenate de NATO.

Secretarul american al Apararii, Ashton Carter, le-a cerut aliatilor, la reuniunea de joi, sa ia in considerare mentinerea unui nivel mai mare al trupelor, pentru a oferi mai mult timp necesar antrenarii fortelor afgane. El a precizat ulterior ca "mai multe tari au indicat ca sunt dispuse sa-si schimbe planurile".

"Acum trebuie sa vedem cum vom proceda si daca vom ramane mai mult timp", a declarat ministrul german al Apararii, Ursula von der Leyen.

Planul actual prevede ca Statele Unite sa isi reduca nivelul trupelor la 1.000 de militari dupa 2016, dar acest aspect este in curs de revizuire. Carter si comandantul militar american din Afganistan, generalul John Campbell, insista pentru mentinerea unui nivel mai mare al fortelor din Afganistan.