Alianta nord- atlantica este pregatita sa trimita trupe in Turcia care sa apere acest stat aliat impotriva amenintarilor de pe flancul de sud, a spus joi seful NATO, dupa ce spatiul aerian turc a fost incalcat de catre avioane ale Rusiei care lansau bombardamente in Siria, scrie AFP.

Raiduri aeriene ruse in SiriaFoto: Captura YouTube

Desfasurarea LIVE TEXT a evenimentelor de joi:

19:34 Pentagonul: Rusia va suferi in curand pierderi umane in Siria

17.08Ministerul rus al apararii a anuntat ca fortele aeriene ale Moscovei au efectuat noaptea trecuta 22 de zboruri si au lovit 27 de obiective teroriste din Siria. (RIA, Reuters)

16.09Statele Unite si aliatii sai au desfasurat miercuri 18 lovituri aeriene impotriva Statului Islamic in Irak si doua bombardamente asupra grupului in Siria, a anuntat joi comandamentul operatiunilor, citat de Reuters.

In Siria, cele doua lovituri au luat la tinta depozite petroliere ale Statului Islamic din apropierea Al Hawl.

15:50 Trei rusi din patru aproba loviturile aeriene rusesti in Siria impotriva Statului Islamic si aproape jumatate sustin trimiterea de soldati la sol, potrivit unui sondaj publicat joi si citat de AFP.

Astfel, 31% ditnre rusi "aproba deplin" loviturile aeriene rusesti si 41% se declara "mai degraba favorabili loviturilor impotriva pozitiilor Statul Islamic", potrivit acestui sondaj realizat de centrul independent Levada.

14.45Tot mai multi sirieni se intorc acasa, in august au revenit 4.000 de persoane. Unii incearca sa se restabileasca, altii sa-si vanda ce mai au

13.36Rusia vrea sa-si mentina relatiile bune cu Turcia, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului dupa ce Ankara a criticat dur interventia militara a Moscovei in Siria.

13:05 Americanii sunt "un popor care i-a distrus fara incetare pe altii", a declarat, la Moscova, actorul francez Gerard Depardieu, care spune ca prefera "sa fie rus".

"Statele Unite? E un popor care fara incetare i-a distrus pe altii. S-au batut intre ei, au distrus indienii, dupa au trecut la sclavagism, apoi au avut un razboi de seceseiune", a spus celebrul actor, intr-un interviu difuzat joi de France Inter.

11.06 Rachete trase de pe patru nave de razboi ale Rusiei din Marea Caspica au lovit miercuri noapte locatii ale Statului Islamic, a anuntat joi ministerul rus al apararii.

Au fost lovite fabrici de proiectile si dispozitive explozive, centre de comanda, depozite de munitie si tabere de antrenament, a sustinut sursa citata.

11.01 Seful de stat major al fortelor siriene a declarat ca armata a demarat "un atac masiv" joi pentru a recuceri orase si sate.

Operatiunea urmareste "eliberarea zonelor si oraselor care sufera din cauza terorismului", a spus generalul-locotenent Ali Abdullah Ayoub, potrivit televiziunii de stat nationale, citata de Reuters.

10.42Trupele armatei guvernamentale siriene si militiile aliate, sprijinite de lovituri aeriene rusesti au lansat o ofensiva impotriva rebelilor din Ghab Plain (vestul Siriei), a anuntat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, citat de Reuters.

Rami Abdulrahman, directorul organizatiei ce urmareste conflictul, a spus ca fortele de la sol lovesc zone controlate de rebeli cu un baraj masiv de rachete sol-sol, iar avioanele de lupta rusesti bombardeaza din aer.

----------

"NATO este gata si capabil sa-si apere toti aliatii, inclusiv Turcia, impotriva oricaror amenintari ", a declarat joi Jens Stoltenberg reporterilor inainte de o reuniune a ministrilor apararii din cadrul NATO de la Bruxelles, dominata de criza Siria.

Secretarul general al NATO a subliniat ca a observat "o escaladare ingrijoratoare" a activitatii militare a Rusiei in Siria, in contextul in care Moscova si-a intensificat in ultima saptamana atacurile in Siria in sprijinul regimului Bachard de al-Assad.

"In Siria, am observat o escaladare ingrijoratoare a activitatilor militare rusesti. Vom analiza cele mai recente evolutii si implicatiile acestora pentru securitatea Aliantei", a adaugat domnul Stoltenberg.

Rusia a anuntat ca incalcarea spatiului aerian turc de catre unul din avioanele sale de lupta a fost o greseala, nu o actiune intentionata.

Turcia a spus luni seara ca un avion militar i-a incalcat spatiul aerian duminica, a doua astfel de violare in decurs de trei zile, ceea ce a dus la convocarea ambasadorului trimis de Moscova in Turcia.

Secretarul american de Stat John Kerry a criticat luni violarea spatiului aerian al Turciei de catre avioane rusesti de lupta, apreciind ca acestea ar fi putut fi doborate.