"Se estimeaza ca pe 4 octombrie circa 10 000 - 12 000 de protestatari s-au adunat in centrul Chisinaului pentru a incepe a cincea saptamana de proteste impotriva Guvernului Republicii Moldova si a solicita alegeri anticipate. Dezacord social si paralizie politica au fost norma in ultimii cinci ani, iar colapsul Guvernului moldovean ca urmare a demonstratiilor nu ar fu un fenomen nou. De data aceasta insa protestele dureaza mai mult si par a fi cu mult mai intransigente, ceea ce ar putea cauza tulburari mai grave. Rusia ar putea beneficia de aceste tulburari in masa prin subminarea sanselor Republicii Moldova de integrare in UE. Chiar si in aceste conditii, Rusia va trebui sa depuna mult efort pentru a aduce Republica Moldova in sfera sa de influenta", se spune in analiza Stratfor.
Desi protestele nu au fortat inca Guvernul Republicii Moldova sa demisioneze, exista semne de ingrijorare care pot deveni o amenintare semnificativa la adresa guvernului si eventual la adresa stabilitatii tarii.
Platforma civica Demnitate si Adevar a organizat duminica, un nou protest in Piata Marii Adunari Nationale (PMAN) din Chisinau in cadrul caruia s-a solicitat Curtii Constitutionale sa recunoasca uzurparea puterii in stat de catre guvern, iar moldovenii sunt indemnati la nesupunere civica si greva generala.
Protestul nu a fost lipsit de incidente, printre care o incercare de a patrunde in parlament si blocarea, pana la interventia politiei, a cladirii oligarhului Vlad Plahotniuc.
Pe de alta parte, partidele pro-ruse dau ultimatumuri, iar sustinatorii lor, care protesteaza separat, au ocupat inca de vineri noapte o parte din artera principala din Chisinau.
Protestele de la Chisinau au drept cauza proasta guvernare pe plan intern, iar Rusia ar putea sa incerce sa le foloseasca in interes propriu, si-a exprimat temerea ambasadorul american la OSCE, Daniel Baer. Declaratia a fost data la jumatatea lunii septembrie.
Partidele de stanga ar obtine o victorie clara in caz de alegeri anticipate, iar opt actori politici au sanse sa acceada in viitorul parlament, arata un sondaj realizat de CBS Axa, citat de Radio Chisinau. Partidul Nostru ar acumula 22,8%, PSRM 20,8%, PPE si PCRM cate 9,9%, PL 9,3%, PLDM 7,3%, Platforma DA 7% si PDM - 6,9%
Atata vreme cat nu se actioneaza cu fermitate, mujicstan va prospera si va avea succes in actiunile sale criminale din statele vecine.
Doar cand pro-rusii sunt la putere protestele sunt o forma democratica de manifestare a nemultumirilor, iar atunci trebuie, nu doar permise ci, sustinute.
Asta e democratia inteleasa in romanistan... protestele sunt acceptabile doar daca ma avantajeaza, altfel so minerii pe ei.
Sincer, incep sa nu mai cred acest lucru. Rusia are si va avea mult de lucru cu situatia internationala globala, in evolutie rapida, pe diverse paliere. Nu are de ce sa depuna vreun efort pentru a readuce in sfera sa de influenta un stat instabil, haotic, generator de probleme, sarac, cu o populatie tanara disperata sa il paraseasca. Din contra, pefera sa lase un astfel de stat sa se zbata, fara niciun suport de la UE sau Rusia, pentru a demonstra inconsecventa si, in fond indiferenta/refuzul UE de a mai accepta state din est, incl. Moldova si/sau Ucraina, cu astfel de probleme cronice.
se trezeste unul altul si arunca pe piata poveti care infierbinta spiritele.
La bautura mai toti spun de toate ,promit ,fac orce ,cand se trezesc se mira ei singuri de ce le-a iesit din gura.
Romania nu si-a dat cu matura prin parlament sa curete jegul cu pretentie de legiuitori ,iar ca sa poata stapini problemele din Basarabia nu are cu ce si cu cine .
Cu jigodiile de azi din guver si administratie trimise in Basarabia sa faca ordine, s-ar repeta istoria din 1919-1940 cand toate lichelele au fost trimise in Basarabia ca si masura disciplinara,batrinii isi amintesc dezastrul.