Protestele din Republica Moldova nu sunt un fenomen nou, insa de data aceasta ele ar putea destabiliza dramatic tara, importanta din punct de vedere strategic, scrie agentia americanaStratforintr-un studiu despre protestele care au loc in Republica Moldova, citat deAgora.md.

Peste 300 de persoane au cerut in Bucuresti, pe 28 iunie 2012 Unirea Basarabiei cu RomaniaFoto: USER UPLOADED

"Se estimeaza ca pe 4 octombrie circa 10 000 - 12 000 de protestatari s-au adunat in centrul Chisinaului pentru a incepe a cincea saptamana de proteste impotriva Guvernului Republicii Moldova si a solicita alegeri anticipate. Dezacord social si paralizie politica au fost norma in ultimii cinci ani, iar colapsul Guvernului moldovean ca urmare a demonstratiilor nu ar fu un fenomen nou. De data aceasta insa protestele dureaza mai mult si par a fi cu mult mai intransigente, ceea ce ar putea cauza tulburari mai grave. Rusia ar putea beneficia de aceste tulburari in masa prin subminarea sanselor Republicii Moldova de integrare in UE. Chiar si in aceste conditii, Rusia va trebui sa depuna mult efort pentru a aduce Republica Moldova in sfera sa de influenta", se spune in analiza Stratfor.

Desi protestele nu au fortat inca Guvernul Republicii Moldova sa demisioneze, exista semne de ingrijorare care pot deveni o amenintare semnificativa la adresa guvernului si eventual la adresa stabilitatii tarii.

Platforma civica Demnitate si Adevar a organizat duminica, un nou protest in Piata Marii Adunari Nationale(PMAN) din Chisinau in cadrul caruia s-a solicitat Curtii Constitutionale sa recunoasca uzurparea puterii in stat de catre guvern, iar moldovenii sunt indemnati la nesupunere civica si greva generala.

Protestul nu a fost lipsit de incidente, printre care o incercare de a patrunde in parlament si blocarea, pana la interventia politiei, a cladirii oligarhului Vlad Plahotniuc.

Pe de alta parte, partidele pro-ruse dau ultimatumuri, iar sustinatorii lor, care protesteaza separat, au ocupat inca de vineri noapte o parte din artera principala din Chisinau.

Platforma DA organizeaza proteste de mai multe saptamani, iar la inceputul lunii septembrie o parte dintre manifestanti si-au instalat corturi si au ramas in acest punct central al capitalei Republicii Moldova.

Liderii aliantei ce guverneaza la Chisinau, AIE, III afirma ca organizarea alegerilor parlamentare anticipate, asa cum cer protestatarii din centrul Chisinaului, nu este posibiladin punct de vedere legal si ar reprezenta un dezastru pentru viitorul european al tarii.

Protestele de la Chisinau au drept cauza proasta guvernare pe plan intern, iar Rusia ar putea sa incerce sa le foloseasca in interes propriu, si-a exprimat temerea ambasadorul american la OSCE, Daniel Baer. Declaratia a fost data la jumatatea lunii septembrie.

Partidele de stanga ar obtine o victorie clara in caz de alegeri anticipate, iar opt actori politici au sanse sa acceada in viitorul parlament, arata un sondaj realizat de CBS Axa, citat deRadio Chisinau.Partidul Nostru ar acumula 22,8%, PSRM ￯ 20,8%, PPE si PCRM cate 9,9%, PL ￯ 9,3%, PLDM ￯ 7,3%, Platforma DA ￯ 7% si PDM - 6,9%