Parlamentul grec a acordat in cursul noptii de miercuri spre joi votul de incredere guvernului stangii radicale condus de Alexis Tsipras, pregatit sa puna in aplicare masurile de reforma si economii promise creditorilor tarii in schimbul sustinerii financiare, transmite AFP si Agerpres.

Echipa guvernamentala in care Syriza lui Alexis Tsipras este aliata cu partidului nationalist de dreapta Grecii Independenti (Anel), condus de Panos Kammenos, a obtinut voturile celor 155 de deputati ai coalitiei, din totalul de 300 ai parlamentului.

Intreaga opozitie, de la neonazistii din Zori Aurii la socialistii din Pasok, trecand pe la comunistii din KKE, a votat contra. Adversarul de dreapta al lui Alexis Tsipras, conservatorul Vangelis Meimarakis, si-a motivat neincrederea acuzandu-l pe premier de "escrocherie politica" si ca a inrautatit situatia economica a tarii.

Votul a pus capat la trei zile de dezbateri fara miza reala, pentru ca foaia de parcurs a noului guvern este definita prin acordul incheiat la 13 iulie intre Alexis Tsipras si creditorii internationali - UE si FMI - ai tarii supraindatorate, pentru a evita sa fie eliminata din zona euro.

Inainte de vot, Alexis Tsipras a reafirmat ca "primul sau obiectiv" este sa se conformeze fara intarziere angajamentelor fata de creditori, cu scopul de a obtine astfel in noiembrie unda verde "pentru a incheia pana la sfarsitul anului recapitalizarea bancilor si a demara discutiile pentru reducerea datoriei" tarii.

Prim-ministrul elen a reiterat ca punerea rapida in aplicare a masurilor dictate de creditori este cel mai bun mijloc de a se elibera curand de tutela lor si de a permite "iesirea definitiva din criza" pana la sfarsitul mandatului sau de patru ani.