Coalitia contra gruparii Statul Islamic a fost nevoita sa "redirijeze" cel putin unul din avioanele sale aflate in spatiul aerian al Siriei pentru a evita apropierea de un avion rus, a afirmat miercuri un purtator de cuvant al Departamentului American al Apararii, citat de AFP.

"Cel putin o data a fost" o circumstanta in care coalitia condusa de Statele Unite "a trebuit sa actioneze pentru a modifica ruta" unuia din avioanele sale, a declarat un purtator de cuvant al Pentagonului, capitanul de vas Jeff Davis.

Potrivit unui oficial din Departamentul Apararii de la Washington, incidentul a implicat doua avioane F-16 americane, care au renuntat la o misiune de bombardare in Siria pentru a nu se apropia prea mult de avioanele ruse, citeaza Agerpres.

"Au fost nevoite sa renunte la lovirea tintei", a precizat aceasta sursa.

In lipsa unui mecanism de schimb de informatii cu rusii pentru evitarea incidentelor, coalitia a pus in practica "propriile reguli de securitate aeriana", a adaugat sursa respectiva.

In cazul celor doua F-16, care decolasera de la baza aeriana Incirlik din Turcia, decizia de a renunta la misiune a fost luata "de piloti" in aplicarea acestor reguli, a precizat oficialul de la Pentagon.

De peste o saptamana, avioanele ruse bombardeaza Siria, iar ministrul rus al apararii, Serghei Soigu, a afirmat ca de la declansarea loviturilor au fost lovite 112 tinte.

Pe de alta parte, Rusia a utilizat miercuri pentru prima data rachete lansate de pe nave din Marea Caspica pentru a lovi Siria.

Oficiali cu rang inalt din ministerele apararii rus si american au organizat saptamana trecuta o video conferinta pentru a discuta despre proceduri de informare asupra zborurilor din Siria, pentru evitarea incidentelor.

Discutiile nu au fost reluate pana la aceasta data, a precizat miercuri capitanul de vas Davis.

Administratia americana a subliniat ca aglomerarea spatiului aerian al Siriei nu va incetini ritmul operatiunilor contra gruparii Statul Islamic.

De la 30 septembrie, data primelor bombardamente rusesti, coalitia a desfasurat la randul ei 43 de lovituri in Siria, potrivit unui bilant intocmit de AFP pe baza comunicatelor zilnice ale coalitiei.