Siria: Peste 90% din loviturile Rusiei nu au vizat SI sau Al-Qaida (Departamentul de Stat)
"Peste 90% din loviturile lor aeriene la care am asistat nu au fost contra SI sau teroristilor afiliati la Al-Qaida. In mare parte au fost contra gruparilor din opozitie", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, John Kirby.
Implicarea Rusiei in criza siriana distruge planurile Turciei de recastigare a unei influente regionale demult pierdute
Implicarea Rusiei in criza din Siria pare sa distruga planurile presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care visa un regim aliat la Damasc, in locul lui Bashar al-Assad, si recastigarea unei influente regionale demult pierdute, scrie AFP.
Reputat pentru susceptibilitatea sa si temperamentul coleric, presedintele Erdogan l-a criticat marti pe omologul sau rus, declarand ca Vladimir Putin comite o "grava eroare" care risca sa izoleze si mai mult rusia si sa afecteze puternic relatiile ruso-turce.
Aliat fidel al regimului Bashar al-Assad - inamicul declarat al lui Erdogan - Rusia efectueza din 30 septembrie o campanie de lovituri aeriene care vizeaza, sustine Moscova, gruparile "teroriste", inclusiv Statul Islamic (SI).
Dar rebelii sirieni si sustinatorii lor din strainatate acuza Moscova ca vizeaza in special alte grupari decat SI, pentru a apara regimul care a pierdut mari zone din tara.
In plus, o serie de incidente au inveninat relatiile dintr Turcia si Rusia in ultimele zile. Avioane rusesti au violat in mai multe randuri spatiul aerian turc.
De la inceputul conflictului sirian, in 2011, Turcia este unul dintre principalii sustinatori ai opozitiei siriene. Ankara isi doreste alungarea regimului lui Assad si instalarea unui guvern care sa ii permita recastigarea unei parti a influentei sale din epoca otomana.
Dar interventia rusa in Siria complica serios realizarea acestui vis, spune profesorul de stiinte politice de la Universitatea Bilgi din Istanbul Ilter Turan.
"Se pare ca rusii nu sunt acolo pentru a lupta impotriva SI ci pentru a modifica total ecuatia cu scopul de a-i oferi o revenire lui Assad", spune el.
Ambasadorul SUA la NATO: Romania poate contribui la o solutie politica la criza din Siria prin intermediul ambasadei la Damasc
Ambasadorul Statelor Unite la NATO, Douglas Lute, a declarat miercuri ca tara noastra este implicata militar, precum restul statelor membre NATO, in coalitia internationala de lupta impotriva Statului Islamic, fara a preciza in ce consta contributia noastra. Oficialul american a mai aratat ca Romania, care si-a pastrat deschisa ambasada de la Siria, impreuna cu celelalte state care au pastrat relatiile diplomatice cu Damascul, poate contribui la o solutie politica pentru criza siriana, informeaza Digi24.
Ambasadorul american la NATO a subiniat ca, in final, o rezolvare la conflictul sirian trebuie sa vina pe cale politica mai degraba decat militara.
Implicarea Rusiei in criza siriana distruge planurile Turciei de recastigare a unei influente regionale demult pierdute
Ambasadorul SUA la NATO: Rusia are un batalion terestru si tancuri in Siria
Ce oportunitati se nasc din nefasta interventie a Rusiei in Siria? Un stat Alauit, pace in Ucraina si o mare coalitie anti-ruso-siita
Ambasadorul SUA la NATO: Romania poate contribui la o solutie politica la criza din Siria prin intermediul ambasadei la Damasc

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ludovic Orban: Orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia
Turcan: Cei care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi suplimente
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Totuși SUA este puterea militară dominantă a lumii. Doar peste granița cu Siria sunt baze americane în Arabia Saudită, Iordania, Emirate...
E bizar că SUA/ NATO nu vor să utilizeze la maximum contra ISIS bombardierele, portavioanele, sateliții și dronele de care dispun în zonă.
Nu ai aflat de cat timp ii bombardeaza SUA si alte cateva tari?
Numai ca o victorie nu se poate obtine fara trupe terestre pe teren.
Si americanii sau saturat sa tot moara pentru altii.
Nu asta e problema, problema e ca SUA n-a invatat mare branza din esecul de ~11 ani din Iraq.