Presedintele german, Joachim Gauck, a lansat miercuri un apel Statelor Unite, in cursul unei intalniri cu Barack Obama, la o implicare deplina in fata crizei migratorii cu care se confrunta Europa, scrie AFP si Agerpres.

"Suntem constienti de faptul ca este vorba despre o provocare umanitara majora", a declarat Joachim Gauck, cu prilejul intrevederii avute la Casa Alba cu omologul sau american.

"Dorinta mea este ca aceasta constientizare sa nu existe numai in Europa, ci sa fie reala si in Statele Unite", a adaugat presedintele german, al carui rol este in mare parte reprezentativ, indemnand la gasirea unei solutii "pentru cei care fug din propria tara", dar si o solutie pentru "atacarea cauzelor problemei".

Aratate cu degetul pentru lipsa lor de reactie in fata acestei crize migratorii declansate de conflictul din Siria, Statele Unite au anuntat la inceputul lui septembrie ca vor primi 10.000 de refugiati in urmatoarele 12 luni, o cifra care nu a redus criticile la tacere.

Temerea legata de o posibila infiltrare a jihadistilor ultraradicali pe aceasta filiera ocupa un loc central in dezbaterea politica americana.

La randul sau, Barack Obama a salutat miercuri "vocea clara" a presedintelui german in fata a numeroase crize internationale, de la "situatia dramatica din Siria, cu necesitatea de a se aduce un raspuns umanitar crizei refugiatilor, pana la cautarea unei solutii diplomatice pentru a impiedica Iranul sa obtina arma nucleara".

La sfarsitul lunii septembrie, seful diplomatiei americane, John Kerry, a laudat comportamentul Germaniei fata de aceasta criza, apreciindu-l ca "un exemplu remarcabil", in contextul in care autoritatile de la Berlin au hotarat sa primeasca intre 800.000 si un milion de solicitanti de azil pe intreg anul 2015.

Este prima vizita a unui presedinte german la Casa Alba din 1997, cand Roman Herzog a fost primit de Bill Clinton, reaminteste AFP.