Armata siriana a lansat miercuri o vasta operatiune terestra in centrul tarii, cu sprijinul aviatiei ruse, in conditiile in care Moscova a inceput sa foloseasca si nave de razboi pentru a ataca pozitiile inamicilor presedintelui Bashar Al-Assad. Ziua de miercuri a fost marcata si de un mic incident diplomatic: Vladimir Putin a afirmat ca Francois Hollande i-a propus "unificarea eforturilor" armatei siriene si ale Armatei Siriene Libere (opozitia moderata), informatie negata rapid de anturajul presedintelui francez, dupa cum scrie AFP.

Raiduri aeriene ruse in SiriaFoto: Captura YouTube

Premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat miercuri ca raidurile aeriene ruse au lovit doar doua pozitii ale Statului Islamic, transmite AFP. Seful Guvernului de la Ankara a mai aratat ca Turcia nu va face concesii pe subiectul violarii spatiului sau aerian, in zona frontierei siriene, de catre avioane de vanatoare ruse, incalcari care au avut loc in ultimele zile.

"Nu vom face concesii in ceea ce priveste securitatea frontierelor noastre si a spatiului nostru aerian", a declarat premierul pentru presa, intrebat despre tensiunile dintre Turcia, un membru NATO, si Rusia, care s-a implicat militar in Siria.

  • Ramai pe HotNews.ro pentru a urmari desfasurarea evenimentelor

-------------------------

23:15Departamentul de Stat al SUA: Peste 90% din loviturile Rusiei nu au vizat SI sau Al-Qaida.

"Peste 90% din loviturile lor aeriene la care am asistat nu au fost contra SI sau teroristilor afiliati la Al-Qaida. In mare parte au fost contra gruparilor din opozitie", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, John Kirby, potrivit AFP.

22:05Pentagon: Cel putin o aeronava a coalitiei a fost "redirijata" pentru a evita un avion rusesc.

18:56 Ambasadorul SUA la NATO: Rusia are un batalion terestru si tancuri in Siria

Prezenta militara rusa in Siria se mareste, incluzand o prezenta navala "considerabila si in crestere", rachete cu raza lunga si un batalion de trupe terestre, sustinut de cele mai moderne tancuri ale Moscovei, a declarat miercuri ambasadorul american la NATO, potrivit Reuters.

18:08 Testele de sange indica faptul ca luptatorii Statului Islamic au folosit iperita, cunoscuta si ca gaz mustar, impotriva luptatorilor kurzi din nordul Irakului, anunta Ministerul pentru Peshmerga (fortele militare din regiune autonoma Kurdistanul Irakian), potrivit Reuters.

Potrivit ministerului, Statul Islamic a lansat obuze de mortiere continand iperita asupra luptatorilor kurzi peshmerga din nordul Irakului in timpul confruntarilor din luna august.

Probe de sange luate de la circa 35 de luptatori kurzi expusi in timpul atacului desfasurat la sud-vest de capitala regionala Erbil, precum si examinarea ranilor prezinta "semnaturi ale iperitei", a anuntat intr-o declaratie de presa institutia care reglementeaza fortele armate kurde din nordul Irakului

Iperita, cunoscut si cu numele de gaz mustar, este un agent chimic a carui utilizare este interzisa de conventiile internationale. Persoanele expuse la iperita sufera arsuri extinse pe pielea expusa, pe ochi si pe tractul respirator.

16:40 Statele Unite au precizat ca nu coopereaza cu Moscova in ceea ce priveste loviturile aeriene rusesti, calificate de secretarul american al Apararii drept "erori fundamentale".

"Am spus deja ca noi consideram ca Rusia are o strategie gresita. Ei continua sa loveasca tinte care nu sunt ale Statului Islamic. Consideram ca este o eroare fundamentala", a spus Carter, la Roma.

16:06 Sisteme de rachete amplasate in Siria au hartuit marti sase avioane turcesti F-16 care patrulau de-a lungul grantiei cu Siria, a declarat o sursa militara turca, miercuri (Reuters).

15:16 Atacurile aeriene ale Rusiei in Siria au distrus depozitele principale de arme ale unor rebeli antrenati de SUA ce luptau impotriva ISIS

15:06 Aviatia rusa va sustine armata siriana in cadrul ofensivei sale (Putin)

15:02 Nave de razboi ruse au lansat rachete catre pozitiile Statului Islamic din Siria

Patru crucisatoare rusesti au tras miercuri 26 de rachete de croaziera asupra unor tinte ale Statului Islamic din Siria, a declarat ministrul rus al Apararii, Serghei Shoigu.

"Sustinand fortele aeriene, patru crucisatoare ale flotei caspice au tras 26 de racheta de croaziera asupra a 11 tinte. Toate tintele au fost distruse", a spus el, intr-o intalnire cu presedintele rus Vladimir Putin, fara a preciza de unde au deschis focul aceste nave.

Putin a raspuns ca este prea devreme pentru a vorbi despre rezultatele operatiunilor ruse in Siria si i-a ordonat lui Soigu sa continue copperarea cu Statele Unite, Turcia, Arabia Saudita, Iran si Irak in Siria.

13:33Irakul ar putea solicita in curand Rusiei sa efectueze raiduri aeriene pe teritoriul sau impotriva Statului Islamic

Irakul ar putea solicita in curand Rusiei sa efectueze raiduri aeriene impotriva Statului Islamic pe teritoriul sau si vrea ca Moscova sa isi asume un rol mai mare decat Statele Unite in razboiul impotriva grupului terorist, a declarat miercuri pentru reuters presedintele comisiei pentru aparare si securitate din Parlament.