Uniunea Europeana va incepe vineri primele transferuri de refugiati dintr-un stat membru in altul, respectiv din Italia in Suedia, in cadrul programului sau controversat de "relocare" a migrantilor, a anuntat marti Comisia Europeana, potrivit AFP.

"Primele relocari in cadrul UE vor avea loc vineri. Refugiati eritreeni vor fi relocati din Italia in Suedia", a informat Comisia pe contul oficial de Twitter.

"Va avea loc o misiune in Italia vineri, intai la Roma, unde un zbor va pleca de pe aeroportul Ciampino in cursul diminetii si va transporta primii refugiati catre Suedia", a precizat o purtatoare de cuvant a CE pentru AFP.

O conferinta de presa cu comisarul european pentru Migratie, Dimitris Avramopoulos, si ministrul italian de Interne, Angelino Alfano, este de asemenea prevazuta, a mai spus ea.

O vizita va fi apoi organizata pe insula italiana Lampedusa, in zona in care urmeaza sa fie instalat pana la finalul lunii noiembrie un "hotspot", un centru de inregistrare si triere a migrantilor ce sosesc in Italia.

Suedia a acceptat sa primeasca 821 de refugiati sositi dupa mijlocul lunii august in Italia si alti 548 sositi in Grecia, in cadrul programului de "relocare" a 40.000 de refugiati in interiorul UE, aprobat pe 14 septembrie.

Cele 28 de state membre UE si-au dat acordul - dupa negocieri - pentru repartizarea a 40.000 de refugiati sirieni, irakieni si eritreeni sositi in Grecia si Italia, tari ce sunt in prima linie in fata crizei migrantilor.

O saptamana mai tarziu, repartizarea unui contingent de 120.000 de refugiati in interiorul UE, pentru a despovara si mai mult aceste doua tari de intrare in UE, a fost adoptata in pofida opozitiei mai multor state din Est care au votat impotriva masurii.