Edward Snowden afirma ca s-a oferit sa se intoarca in Statele Unite si sa mearga la inchisoare, pentru ca a dezvaluit informatii despre programele Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA) de interceptare a datelor comunicatiilor electronice la scara mare, relateaza Mediafax citand Associated Press.

Edward SnowdenFoto: Agerpres/AP

Fostul consultant NSA s-a refugiat la Moscova in urma cu doi ani, dupa ce a dezvaluit informatii despre competente anterior secrete de interceptare, pentru care Statele Unite il acuza de fapte in baza carora ar putea sa fie condamnat la maximum 30 de ani de inchisoare.

Snowden a declarat pentru BBC ca s-a oferit "voluntar, in numeroase randuri, Guvernului (american), sa mearga la inchisoare", dar ca nu a primit in mod oficial nicio oferta in vederea unei intelegeri.

"Pana in prezent au spus ca nu au sa ma tortureze, ceea ce este un inceput, cred. Dar nu am ajuns mai departe de-atat", a spus el.

Intr-un interviu difuzat luni in cadrul emisiunii BBC "Panorama", Snowden a declarat ca el si avocatii sai asteapta ca oficiali americani "sa(-i) sune indarat".

Fostul procuror general american Eric Holder declara undeva la inceputul acestui an ca o intelegere cu Snowden ar reprezenta o posibilitate.

Dezvaluirile lui Snowden despre NSA, Cartierul General pentru Comunicatii al Guvernului britanic (GCHQ) si alte agentii de informatii au declansat o dezbatere internationala despre competentele spionilor in monitorizarea comunicatiilor personale si despre echilibrul dintre securitate si viata privata.

Potrivit unor critici, dezvaluirile sale au daunat capacitatii Statelor Unite si aliatilor lor de a lupta impotriva terorismului. Adjunctul directorului FBI Mark Giuliano a declarat pentru BBC ca Snowden este un tradator.

"Intrebarea este, daca sunt tradator, pe cine am tradat?", a declarat Snowden.

"Le-am dat toate informatiile mele jurnalistilor americani si societatii libere, in general", a subliniat el.

"Am platit un pret, dar sunt impacat cu deciziile pe care le-am luat", a adaugat el.

"Daca mor maine, sunt multumit. Ma simt binecuvantat", a declarat fostul consultant NSA si CIA.