Avioane F-16 ale aviatiei turce au fost din nou victime, luni, ale unor "hartuiri" din partea unui MIG-29 neidentificat, la granita turco-siriana, afirma marti armata turca, citata de AFP. Informatia vine in aceeasi zi in care presedintele Tayyip Erdogan a avertizat Rusia, care ar fi bombardat mai multe pozitii ale Statului Islamic in Siria, inclusiv in Palmyra si in provincia Alep.

Lovituri aeriene ruse in SiriaFoto: stat.mil.ru

Anuntul privind noua serie de hartuiri vine dupa o serie de incalcari ale spatiului aerian turcesc de catre avioane de lupta rusesti, in week-end, provocand tensiuni intre Rusia si Turcia, tara membra a NATO.

Un avion de vanatoare MIG-29 de provenienta necunoscuta si sisteme de rachete stationate in Siria au "interferat" cu opt avioane F-16 turce care patrulau luni de-a lungul frontierei siriene, a informat marti armata turca, citata de Reuters.

Comunicatul transmis de seful Statului Major turc nu explica insa la ce se refera prin "interferenta".

  • Desfasurarea evenimentelor de marti

20.15 Fortele aeriene ruse au lovit marti 12 tinte ale Statului Islamic in Siria

Aviatia militara rusa a efectuat aproximativ 20 de zboruri in Siria marti, lovind 12 tinte ale Statului Islamic, a informat Ministerul rus al Apararii intr-un comunicat.

18:45 Armata rusa a dezmintit ca a bombardat pozitii ale gruparii Statul Islamic in zona Palmyrei, asa cum anuntase anterior televiziunea siriana de stat.

"Toate informatii din presa straina care sugereaza ca avioanele rusesti ar fi lansat raiduri aeriene asupra orasului Palmyra sunt total false", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului Apararii, generalul Igor Konashenkov.

"Aviatia noastra din Siria nu ia tinta localitati populate, cu atat mai mult cu cat acolo se gasesc monumente arhitecturale", a adaugat el.

16:40 Kremlinul a anuntat marti ca nu sustine plecarea de voluntari rusi in Siria pentru a lupta alaturi de fortele lui Bashar al-Assad, reafirmand ca interventia militara rusa in aceasta tara se limiteaza la bombardamente aeriene, potrivit AFP.

"Nu este rolul guvernului" sa sustina acest gen de initiative, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, adaugand ca Vladimir Putin nu este preocupat de aceasta chestiune.

16:25 Ministerul rus al Apararii a invitat ministrii de externe implicati in criza siriana la Moscova, pentru coordonarea luptei impotriva Statului islamic, potrivit agentiei Tass, preluata de Reuters.

15:17Se contureaza strategia Rusiei in Siria: Alungarea occidentalilor de pe cerul sirian si construirea unei fortarete in jurul lui Bashar al-Assad / Estul desertic, abandonat Statului Islamic

14:33Tayyip Erdogan avertizeaza Rusia ca va pierde mult daca va distruge prietenia cu Turcia

13:58Rusia a bombardat mai multe pozitii ale Statului Islamic, inclusiv in Palmyra si in provincia Alep

13:04Rusia ia in calcul lovituri aeriene si in Irak

12:01Secretarul general al NATO spune ca incalcarea spatiului aerian al Turciei de catre Rusia nu pare sa fi fost un accident si ca Moscova nu a oferit "nicio explicatie reala"