Cele mai mari 500 de companii americane tin profituri de peste 2,1 trilioane (2.100 de milioane) de dolari in afara tarii pentru a evita taxarea in SUA si ar datora impreuna impozite de 620 de miliarde daca ar repatria fondurile, arata un studiu citat de Reuters.

DolariFoto: Flickr / Ervins Strauhmanis

Analiza, realizat de doua ONG-uri cu viziuni ce inclina spre stanga, sustine ca aproape trei sferturi din firmele din topul Forbes al celor mai mari 500 de companii americane opereaza subsidiare in paradisuri fiscala precum Bermude, Irlanda, Luxemburg si Olanda.

Center for Tax Justice si Public Interest Research Group Education Fund au folosit raportarile financiare ale companiilor catre Comisia pentru Valori Mobiliare pentru a ajunge la aceste concluzii.

Apple tine 181,1 miliarde in afara SUA, mai mult decat orice alta compani si ar datora taxe estimate la 59,2 miliarde daca ar aduce banii tinuti in trei paradisuri fiscale in tara-mama.

Conglomeratul General Electric consemneaza 119 miliarde de dolari in 18 paradisuri fiscale, MIcrosoft are 108,3 mld. dolari in cinci astfel de locatii si compania farma detine 74 mld dolari in 151 de subsidiare, se spune in studiul citat.

“Cel putin 358 de companii, aproape 72% dintre cele din Fortune 500, operau subsidiare in paradisuri fiscale la sfarsitul anului 2014. Aceste 358 de firme menti cel putin 7.622 de subsidiare in paradisuri fiscale”, se mai spune in analiza celor doua ONG-uri.