Ministrul de interne german Thomas de Maiziere a cerut, luni, guvernului de la Berlin sa adopte masuri pentru limitarea numarului de refugiati acceptati de Germania, sporind astfel presiunile asupra cancelarului Angela Merkel, care a refuzat sa sprijine ideea impunerii unui plafon in aceasta privinta, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Afluxul fara precedent de refugiati pune la incercare capacitatile si disponibilitatea Germaniei de a acorda sprijin celor care fug de razboaiele si saracia din Orientul Mijlociu, Asia si Africa.

''Iata de ce trebuie sa limitam numarul (refugiatilor) si sa gasim echilibrul corect. Capacitatile noastre sunt limitate'', a afirmat De Maiziere, in timpul unei dezbateri cu cetatenii organizate la Stuttgart (sud-vestul Germaniei). Potrivit oficialului german, plafonarea numarului de refugiati ar face ca actuala criza sa devina mai mult o oportunitate si mai putin o provocare.

Ministrul german si-a reiterat propunerea ca statele europene sa accepte un plafon comun si un sistem bazat pe cote pentru a distribui intre toate statele membre ale Uniunii Europene povara reprezentata de valul de refugiati ce sosesc pe continentul european.

La finalul saptamanii trecute, Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR) a anuntat ca numarul migrantilor sositi in Europa in septembrie a fost de circa 168.000, acesta fiind un record lunar.

Potrivit agentiei specializate a ONU, persistenta nivelului ridicat al numarului de migranti sositi pe continentul european evidentiaza importanta punerii cat mai rapide in practica a schemei de repartizare a 120.000 de refugiati intre statele membre ale UE, sistem asupra caruia liderii 'Celor 28' s-au pus de acord pe 24 septembrie, la Bruxelles.

UNHCR prognozeaza ca 700.000 de migranti vor ajunge in Europa in acest an prin trecerea Mediteranei, un numar aproape egal fiind estimat si pentru anul 2016. De la inceputul anului, peste 520.000 de persoane, in special sirieni si afgani, au facut deja aceasta calatorie, conform agentiei ONU. Circa 3.000 de migranti au murit sau au fost dati disparuti.