Gigantul petrolier British Petroleum va plati o suma record de 20,8 miliarde de dolari despagubiri dupa asa-numita "maree neagra" - dezastrul ecologic produs in anul 2010 in Golful Mexic, considerat cel mai mare din istoria Statelor Unite. "Aceasta tranzactie istorica reprezinta un raspuns puternic si adecvat pentru dezastrul de mediu, cel mai mare din istoria SUA", a declarat Loretta Lynch, ministrul american al Justitiei, citata de AFP.

Golful MexiculuiFoto: AGERPRES

Acordul la care s-a ajuns luni, care trebuie validat si de un judecator, va aduce compensatii pentru cinci state americane afectate: Alabama. Florida, Louisiana, Mississippi si Texas.

Suma este mai mare decat cea anuntata la inceputul lunii iulie, cand British Petroleum fusese de acord sa plateasca 18,7 miliarde de dolari.

In aprilie 2010, o cantitate uriasa de petrol s-a deversat in Golful Mexic, in urma unei explozii produse pe platforma Deepwater Horizon, apartinand British Petroleum, situata la 80 de kilometri in largul coastelor New Orleans. Incidentul s-a soldat cu moartea a 11 oameni, iar milioane de barili de petrol s-au scurs in Golful Mexic pana la oprirea scurgerii, patru luni mai tarziu.