Directoarea generala a UNESCO, Irina Bokova, a "condamnat ferm" luni distrugerea Arcului de Triumf din Palmyra, monument vechi de doua mii de ani si simbol al orasului antic parte a patrimoniului mondial, relateaza AFP.

Arcul de triumf din PalmyraFoto: Captura Youtube.com

"Aceasta noua distrugere arata cat de mult sunt ingroziti de istorie si cultura (...) si isi arata adevarata fata: o expresie pura a urii si a ignorantei", a afirmat Irina Bokova intr-un comunicat de presa.

"Nu va exista nicio impunitate pentru criminalii de razboi" si se va face totul "pentru ca autorii acestor distrugeri sa fie judecati si pedepsiti in stransa cooperare cu Curtea Penala Internationala", a dat asigurari directoarea UNESCO.

Militanti ai Statului Islamic au aruncat in aer Arcul de Triumf din Palmyra, monument cu o vechime de doua mii de ani, anunta Reuters.Palmyra este un oras din desertul sirian, clasat in patrimoniul UNESCO.

Statul Islamic a distrus, recent, doua temple din Palmyra - Baal Shamin si Templul lui Bel, considerate bijuterii ale lumii antice.

In luna august, militantii ISIA au aruncat in aer templul lui Baal Shamin, apoi templul lui Bel, unul dintre cele mai bine conservate monumente din epoca romana.

La inceputul lunii septembrie, Statul Islamic a distrus trei turnuri funerare din Palmyra - celebrele morminte Elahbel, Jamblique si Khitot, "construite de bogatele familii ale anticei Palmyra si care au fost simbolul avantului economic al orasului in primele secole d. C.".

Palmyra a fost unul dintre cele mai importante centre culturale ale lumii antice, potrivit UNESCO, care o descrie ca intersectia mai multor civilizatii. UNESCO a numit distrugerile provocate de Statul Islamic crime de razboi.