Saracia extrema afecteaza in acest an sub 10% din populatia mondiala, dar fenomenul ramane "foarte ingrijorator" in Africa subsahariana, potrivit unui raport al Bancii Mondiale (BM) dat publicitatii duminica si citat de AFP.

Aproximativ 702 milioane de persoane, adica 9,6% din populatia mondiala, traieste sub pragul saraciei, stabilit de Banca Mondiala la 1,90 dolari pe zi de la 1,25 dolari pe zi, tinand cont de inflatie, arata documentul citat.

In 2012, anul din care provin cele mai recente date disponibile, numarul oamenilor afectati de saracie era de 902 milioane, adica 13% din populatia mondiala. Procentul era de 29% in anul 1999.

"Aceste previziuni arata ca am putea fi prima generatie din istorie care pune capat saraciei extreme", a declarat presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong-kim.

Desi tendinta de scadere a saraciei extreme este vizibila in Asia (mai ales in India) si America de Sud, fenomenul afecteaza inca 35,2% din populatie in Africa subsahariana, unde traieste aproape o jumatate din populatia cea mai defavorizata la nivel mondial.

Situatia este deosebit de ingrijoratoare in Madagascar si Republica Democrata Congo unde aproximativ 80% din populatie traieste sub pragul saraciei, potrivit raportului.