Secretarul american al Apararii, Ashton Carter, a ajuns, duminica, la Madrid, prima destinatie din cadrul unui turneu european de 5 zile. Vizita sefului Pentagonului are loc pe fondul polemcilor privind bombardarea, de catre aviatia Statelor Unite, a unui spital operat de organizatia umanitara Medici Fara Frontiere in Afganistan. Turneul oficialului american in Europa include Spania, Italia si Marea Britanie, inaintea unei reunini NATO ce va avea loc la Bruxelles, anunta AFP.

Ashton CarterFoto: Monica King/US Department of Defense

Guvernatorul provincial, Hamdullah Danishi, a sustinut, insa, ca spitalul din Kunduz administrat de Organizatia Medici fara Frontiere, vizat de un raid aerian american soldat cu 22 morti, era o baza a insurgentilor talibani.

Seful Pentagonului trebuie sa faca acum fata vacarmului starnit de bombardamentul asupra spitalului, soldat cu 22 de victime - civili si personal al organizatiei Medici Fara Frontiere.

"Este o pierdere de vieti tragica, sufletul nostru nu poate decat sa fie alaturi de nevinovatii care au cazut intr-un astfel de incident violent", le-a spus Ashton Carter jurnalistilor la bordul avionului care l-a adus in Europa. El a calificat situatia ca fiind "confuza si complicata".

Washingtonul a promis o ancheta pentru a face lumina in acest caz, in vreme ce reprezentantii Medici Fara Frontiere spun ca nu considera acest lucru suficient si cer ca ancheta sa fie efectuata de un "organism international independent".

ONU a aratat ca incidentul poate fi considerat crima de razboi.