Cel putin 16 persoane au murit in urma unor furtuni extrem de violente, urmate de inundatii masive, care au avut loc in cursul noptii de sambata spre duminica in sud-estul Frantei, in zona cunoscuta sub numele "Coasta de Azur", numeroase vehicule si case fiind duse de viituri in Marea Mediterana, relateaza Mediafax.

Inundatii masive in FrantaFoto: Captura YouTube

Potrivit prefecturii departamentului Alpes-Maritimes, bilantul provizoriu este de 16 morti si trei disparuti. Aproximativ 70.000 de case sunt afectate de intreruperi ale electricitatii.

Zonele cele mai afectate sunt Cannes, Cannet, Antibes, Juan les Pins si Theule sur Mer.

Presedintele Francois Hollande s-a deplasat duminica dimineata in zonele sinistrate, impreuna cu ministrul de Interne Bernard Cazeneuve.

"Bilantul nu este inca definitiv. In aceste momente, trebuie sa fim rapizi, eficienti si coordonati", a declarat Francois Hollande, potrivit Le Figaro, in cadrul vizitei efectuate in zonele afectate de intemperii.

"Exprim solidaritatea natiunii cu familiile si apropiatii victimelor inundatiilor din zona Alpes-Maritimes", a transmis Hollande.

Precipitatiile abundente produse sambata seara au generat viituri care au devastat zone vaste de pe "Coasta de Azur".

Potrivit datelor furnizate de Institutul Meteo-France, sambata seara, in intervalul orar 19.00-22.00, in orasul Cannes s-au inregistrat precipitatii de 180 de litri pe metrul patrat, in Mandelieu-la-Napoule 159 de litri pe metrul patrat, iar in Valbonne (Biot) 100 de litri pe metrul patrat.

Potrivit calculelor Primariei din Nisa, in 48 de ore, in zona litoralului a plouat cat media specifica lunii octombrie, respectiv 10% din cantitatea anuala de precipitatii.

Sute de vehicule au fost luate de ape si de noroi, unele ajungand in Marea Mediterana.

"Unele masini au fost purtate de ape pana in mare. Este foarte spectaculos..., au fost salvate multe persoane, acum trebuie sa prevenim fenomenul jafurilor in zonele sinistrate", a afirmat David Lisnard, primarul orasului Cannes, citat de site-ul publicatiei L'Express.