Accesul palestinienilor din Ierusalimul de Est in Orasul Vechi este interzis timp de doua zile ca urmare a doua atacuri in care si-au pierdut viata doi israelieni si mai multi au fost raniti, a anuntat duminica politia israeliana, potrivit Agerpres, care citeaza AFP.

Aceasta masura exceptionala vizeaza imensa majoritate a palestinienilor din Ierusalimul de Est, care nu locuiesc in Orasul Vechi. Timp de doua zile, doar israelienii, rezidenti in Orasul Vechi, turistii, proprietarii de magazine si elevii vor putea intra in Orasul Vechi, a mentionat politia.

O purtatoare de cuvant a politiei israeliene a declarat pentru France Presse ca aceasta masura este menita sa blocheze accesul in zona a marii majoritati a palestinienilor din Ierusalimul de Est ocupat, care locuiesc in afara Orasului Vechi. In schimb, arabii israelieni vor putea merge in aceasta parte a Ierusalimului, a spus ea.

In plus, accesul pe Esplanada Moscheilor pentru musulmanii autorizati sa intre in orasul Vechi este limitat la barbatii de peste 50 de ani, a mai declarat purtatoarea de cuvant a politiei israeliene. Masura este folosita cu regularitate in perioade de tensiuni, noteaza AFP.

In noaptea de sambata spre duminica, doi palestinieni au atacat cu cutitele si au ucis doi israelieni. Atacatorii palestinieni au fost ucisi la randul lor de politia din Ierusalim. De la jumatatea lunii septembrie, numeroase confruntari au avut loc intre palestinieni si politisti israelieni pe Esplanada Moscheilor (Muntele Templului pentru evrei), al treilea loc sfant al Islamului.

Potrivit EFE, premierul israelian Benjamin Netanyahu a convocat in regim de urgenta principalii responsabili cu securitatea - sefii armatei, serviciilor secrete si politiei - dupa uciderea a doi israelieni. Reuniunea va avea loc la scurt timp dupa revenirea din SUA a premierului israelian, care a participat la Adunarea Generala a ONU.

Sute de israelieni au protestat in noaptea de sambata spre duminica in centrul orasului Ierusalim, impotriva atacurilor palestiniene, iar mass media scrie despre "perpetua neglijenta" a premierului in a infrunta problemele actuale de securitate. "Poporul cere razbunare", strigau sute de protestatari stransi in fata locuintei lui Netanyahu, intr-o manifestare spontana de furie resimtita de o mare parte a populatiei israeliene, comenteaza EFE.

-----

Doua persoane si-au pierdut viata, iar alte doua au fost ranite la Ierusalim cand un palestinian inarmat cu un cutit a atacat sambata seara o familie de evrei, potrivit politiei israeliene, transmite Agerpres citand AFP.

Una dintre victime a fugit sa ii avertizeze pe politisti, moment in care autorul atacului a reusit sa intre in posesia unei arme de foc aflate la o alta victima.

Politia l-a impuscat pe criminal, Mohannad Shafik Halabi, un palestinian in varsta de 19 ani originar din localitatea invecinata Ramallah, in Cisiordania ocupata.

Jihadul Islamic, a doua forta islamista din teritoriile palestiniene, l-a prezentat pe adolescent ca fiind unul dintre membrii sai.

Potrivit serviciilor de prim-ajutor, un copil in varsta de doi ani a fost, de asemenea, ranit de gloante la un picior, iar o femeie se afla intr-o stare "foarte grava".

Organizatia palestiniana islamista Hamas "a salutat" atacul ca un "act eroic al rezistentei", in timp ce Jihadul Islamic l-a considerat un "raspuns la crimele teroriste" ale Israelului contra palestinienilor.

Presedintele israelian Reuven Rivlin a afirmat ca tara sa este "in plina lupta contra terorismului" si a promis ca "ucigasii celor nevinovati vor fi gasiti, precum si cei care i-au trimis".

La randul sau, liderul opozitiei, laburistul Isaac Herzog, a scris pe pagina sa de Facebook ca premierul Benjamin Netanyahu "a pierdut controlul securitatii israelienilor". "Ne aflam in pragul celei de-a treia Intifada", a adaugat el, citat de AFP.