Vaticanul a eliberat un preot din postul sau din oficiul de pe langa Sfantul Scaun sambata dupa ce acesta a declarat unei publicatii ca este homosexual si a facut apel la Biserica Catolica sa-si schimbe atitudinea fata de homosexualitate, informeaza Reuters.

Preot, concediat de Vatican dupa ce a anutat ca este homosexualFoto: Captura YouTube

Monseniorul Krzystof Charamsa a fost inlaturat din pozitia detinuta in Congregatia Doctrinei Credintei, organismul doctrinar al Vaticanului, unde acesta lucra din 2003, se arata intr-un comunicat.

Charamsa, un teolog polonez de 43 de ani, a anuntat ca este homosexual si ca are un partener intr-un amplu interviu aparut sambata in publicatia Corriere della Sera.

Ulterior, acesta a tinut o conferinta de presa impreuna cu partenerul sau - un spaniol activist pentru drepturile homosexualilor - intr-un restaurant din Roma. Ei planuisera initial sa tina un protest in fata Vaticanului, dar au renuntat cu cateva ore inainte de ora programata.

Vaticanul a anuntat ca renuntarea la Charamsa nu are nicio legatura cu declaratiile asupra situatiei personale, despre care a trasmis ca "merita respect".

Dar in comunicat se spune ca interviul si planificarea unui protest sunt "grave si iresponsabile", in conditiile in care au loc inaintea unui sinod in care se va discuta despre problemele familiilor si cum sa realizeze o punte de comunicare cu homosexualii.

Astfel, se apreciaza ca actiunile lui vor supune sinodul - pe care Papa Francisc il va deschide duminica - "unei presiuni mediatice nedorite".

In interviul de sambata, Charamsa a spus ca partenerul sau l-a ajutat sa-si inteleaga propria sexualitate si ca stie ca va trebui sa renunte la preotie, desi in comunicatul Vaticanului nu se face vreo referire la o asemenea decizie.

Biserica Catolica propavaduieste ca homosexualitatea nu este un pacat, dar actele homosexuale sunt.