Cancelarul german Angela Merkel, Papa Francisc si Agentia ONU pentru Refugiati (UNHCR) sunt favoritii la editia din 2015 a Premiului Nobel pentru Pace, dintr-un total de 273 de candidati, informeaza agentia DPA, citata de Mediafax.

Angela MerkelFoto: Captura YouTube

Kristian Berg Harpviken, directorul Institutului de Cercetari asupra Pacii din Oslo, a mentionat un premiu legat de criza refugiatilor, evidentiind-o pe Angela Merkel pentru faptul ca a dat dovada de "autoritate morala intr-un moment critic".

"Cred ca vorba despre acea combinatie intre autoritate morala si in acelasi timp, de a face fata unei dileme dificile, care o face sa merite premiul", a declarat el pentru DPA.

Merkel a fost nominalizata de legislatorii germani pentru rolul ei in medierea unui acord de incetare a focului in Ucraina, a precizat el.

Agentia ONU pentru Refugiati (UNHCR), un dublu castigator al acestui premiu, este un candidat puternic, potrivit unor istorici norvegieni, care administreaza un website despre Premiul Nobel pentru Pace. Unul dintre ei, Asle Sveen, a pus ca acest comitet ar putea opta sa recunoasca un tratat international, cum ar fi acordul recent dintre Iran si cele sase puteri ale lumii, care urmareste limitarea activitatii nucleare in schimbul ridicarii sanctiunilor asupra Teheranului. Tratatul de pace negociat intre Guvernul din Columbia si Fortele Armate Revolutionare reprezinta un alt exemplu.

"Este riscant. Au facut acest lucru cu tratatele din Orientul Mijlociu si cu tratatul de pace din Vietnam, in 1973", a spus Sveen. "America Latina, ca regiune, nu a primit un Premiu de Pace din anul 1992, iar tratatul din Columbia are o mare sansa de succes", a spus el.

Dan Smith, directorul Institutului de Cercetare asupra Pacii Internationale de la Stockholm, a spus ca acest comitet ar putea dori sa sublinieze faptul ca "acesta este anul climatului", referindu-se la conferinta internationala care va avea loc in luna decembrie la Paris, privind incalzirea globala.

Papa Francisc ar putea fi un laureat daca acest comitet va alege sa premieze dreptatea sociala, a spus Smith. Papa a fost nominalizat de membrul norvegian al Parlamentului Abid Raja, care a facut referire la angajamentul papal privind dreptatea sociala si apararea libertatii religiilor.

Mai multi indivizi si mai multe organizatii care au condus campanii impotriva armelor nucleare au fost de asemenea nominalizati.

Comitetul a facut alegeri surprinzatoare in trecut, uneori generand controverse. Alegerea de oferire a premiului in 2009 presedintelui american Barack Obama este unul dintre exemplele recente, in conditiile in care, la acea vreme, el ocupase postul de mai putin de un an. Anul urmator, autoritatile chineze au fost deranajate de faptul ca premiul a fost oferit disidentului aflat dupa gratii, Liu Xiaobo.