Majoritatea germanilor sunt ingrijorati de sosirea a sute de mii de migranti iar popularitatea cancelarului Angela Merkel, care a deschis larg portile tarii, este in cadere, potrivit unui sondaj publicat de televiziunea publica ARD, scrie AFP.

51% dintre persoanele interogate spun ca le este "frica de refugiati", potrivit ARD, care a publicat datele institutului de sondare Infratest Dimap.

In raport cu studiul realizat in septembrie, numarul celor care se tem de migranti este cu 13% mai mare, in conditiile in care Germania asteapta in acest an intre 800.000 si un milion de solicitanti de azil.

Merkel, care a invocat responsabilitatea morala a Europei in fata refugiatilor care fug de razboi, plateste la capitolul popularitate. Ea a pierdut 9 puncte intr-o luna si nu mai primeste decat 54% opinii favorabile, cel mai slab scor din ultimii aproape patru ani.

Procentul persoanelor care se tem de migranti este mai mare in fosta RDG (59%) decat in vest (48%).

Sondajul a fost realizat pe un esantion de peste o mie de persoane intre 28 si 29 septembrie.

Ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, care si-a inasprit tonul fata de refugiati, a avertizat ca numarul de migranti prezenti pe teritoriul german dar care nu sunt inregistrati de autoritati reprezinta o problema "serioasa".

"Parasesc centrele de azil, comanda un taxi si dispun in mod uluitor de banii necesari pentru a parcurge sute de kilometri de-a lungul Germaniei", a criticat el.

"Trebuie sa spunem clar ca cei care vin in Germania (...) trebuie sa accepte repartizarea (in teritoriu) asa cum li se indica (...) si sa recunoasca sistemul nostru juridic", a adaugat el.