Presedintele francez Francois Hollande il primeste vineri, la Paris, pe omologul sau rus, Vladimir Putin, pentru a discuta despre conflictul sirian, pe fondul controverselor privind tintele aviatiei ruse care a atacat joi noi pozitii in Siria, scrie AFP.

In timp ce militarii rusi si americani au incercat sa se coordoneze pentru a evita un incident in spatiul aerian al acestei tari aflata in razboi, Moscova spune ca atacurile sale vizeaza grupul jihadist Stat Islamic.

Washington si aliatii sai suspeceaza insa Rusia ca actioneaza de partea presedintelui Bachar al-Assad, sub masca luptei impotriva "terorismului". Declansat in martie 2011, conflictul sirian, deja complex, a luat o noua intorsatura odata cu implicarea rusilor. Rusia a condus joi, pentru a doua zi consecutiv, atacuri impotriva oponentilor regimului lui Bashar al-Assad. O coalitie formata din 15 tari si condusa de Statele Unite, la care Rusia nu participa, a realizat in ultimul an, mii de atacuri impotriva grupului Stat Islamic din Siria si Irak.

Dar fara a reusi sa-l distruga. Prin urmare, cerul sirian este aglomerat cu misiuni ale coalitiei, raiduri ale aviatiei siriene, si acum cu peste 50 de avioane si elicoptere rusesti. Tocmai pentru a se coordona si a evita incidentele dintre fortele lor aeriene, Washingtonulsi Moscova au avut, joi, o videoconferinta, o prima intalnire intre reprezentantii lor militari, a anuntat Pentagonul care nu a dat deocamdata detalii despre aceasta discutie.