La numai cateva saptamani dupa ce politicienii principalelor partide germane s-au alaturat apelului neobisnuit lansat de cancelarul Angela Merkel pentru o primire calduroasa a refugiatilor, abordarea acestei chestiuni a devenit mai precauta, pe fondul cresterii ingrijorarii cu privire la adevarata gravitate a problemelor ce pot rezulta in urma unui numar prea mare de imigranti, se arata intr-o sinteza publicata miercuri de agentia Reuters si preluata de Agerpres.

Infatisata dupa acel apel drept Maica Tereza pe coperta publicatiei Der Spiegel, Angela Merkel isi vede acum popularitatea scazand drastic. In plus, ea se confrunta si cu o opozitie tot mai intensa in propriul partid conservator, in cadrul caruia se manifesta opinii diferite cu privire la modalitatile de integrare a celor circa 800.000 de imigranti arabi, africani si asiatici estimati numai pentru anul acesta, o cifra comparabila fiind vehiculata si pentru 2016.

Chiar si partidul de stanga social-democrat SPD - aliatul crestin-democratilor din CDU la guvernare - a inceput sa se arate sceptic asupra posibilitatii integrarii solicitantilor de azil.

Cat despre politia germana, aceasta se plange de violentele frecvente din taberele de refugiati supraaglomerate, unde diferitele grupuri religioase se confrunta intre ele, au loc inclusiv agresiuni asupra copiilor, femei sunt violate, iar refugiatii musulmani ii ataca pe cei crestini.

In timp ce in fiecare zi circa 10.000 de noi refugiati ajung in Germania, presedintele Joachim Gauck - care in sistemul politic german are doar un rol de reprezentare - a atins duminica un nerv sensibil, avertizand ca Germania poate absorbi doar un numar limitat de imigranti.

Opinia sa a fost rapid impartasita si de alti politicieni, inclusiv de liderul SPD, vicecancelarul Sigmar Gabriel, care a spus marti in fata legislativului ca Germania are limite in ceea ce priveste posibilitatea de a primi refugiati, mai ales pe termen scurt. El a subliniat ca problema esentiala este integrarea acestor imigranti, anuntand totodata traducerea Constitutiei germane si in limba araba, pentru ca imigrantii sa inteleaga mai bine ce drepturi si obligatii au in noua lor tara. 'Cei care vin aici trebuie nu doar sa invete limba germana, ci sa invete si regulile jocului pentru a trai impreuna', a punctat Sigmar Gabriel intr-o declaratie acordata cotidianului Bild.

'Dupa solidaritate, dezamagirea poate creste rapid. La fel si furia. Statul trebuie sa ia acest pericol in serios si sa adopte masuri pentru ca bunavointa sa nu devina frustrare', atentioneaza acelasi cotidian in editia de miercuri.

In plus, euforia initiala ca noii veniti vor umple golurile pe piata muncii lasa acum tot mai mult locul ingrijorarii ca posibila exploatare a fortei lor de munca ieftine ar putea anul viitor sa trimita in somaj circa 70.000 de germani. Conform unor estimari oficiale, circa 80% dintre refugiati nu au nicio calificare corespunzatoare standardelor germane si numai 8% au sanse sa-si gaseasca un loc de munca in primul an, de unde rezulta alte probleme sociale.

Constientizand toate aceste riscuri, guvernul de la Berlin a luat deja primele masuri. Astfel, a fost suplimentat cu patru miliarde de euro bugetul alocat anul viitor statelor federale pentru gazduirea refugiatilor, a fost adoptata o noua legislatie ce inaspreste conditiile de acordare a azilului si grabeste procedurile de expulzare a celor care nu primesc azil, iar Albania, Kosovo si Macedonia au fost declarate 'tari sigure'. Prin urmare, imigrantii veniti de acolo vor fi repatriati. O alta masura a fost propusa miercuri de ministrul de interne Thomas de Maiziere, care a cerut ca si la frontierele terestre ale Germaniei sa se aplice procedura de examinare accelerata a solicitarilor de azil, deja activa pe aeroporturi.