Statele Unite au fost nevoite sa-si retraga mai multi agenti CIA care lucrau sub acoperire la ambasada din Beijing pentru a-i proteja si a evita astfel deconspirarea lor, dupa piratarea masiva a unei baze de date a functionarilor americani, scrie presa americana, preluata de AFP.

Potrivit editiei de miercuri a Washington Post, unde este citat un inalt oficial american, sub protectia anonimatului, atacul cibernetic de la inceputul lunii iulie, atribuit Chinei, era destinat identificarii de agenti secreti, precum si eventuali recruti susceptibili de a spiona pentru Beijing.

Atacul a vizat Agentia insarcinata cu gestionarea functionarilor americani (OPM), care analizeaza printre altele antecedentele judiciare ale functionarilor departamentului Stat, precum diplomatii care lucreaza in ambasade. Informatii privind starea lor de sanatate sau financiara figureaza de asemenea printre datele furate.

Aceste date au putut fi astfel comparate cu lista oficiala a numelor functionarilor aflati la post in ambasada americana de le Beijing, concluzionand ca persoanele care nu figurau pe aceasta lista sunt pur si simplu spioni, potrivit Washington Post, care citeaza oficiali americani.

CIA a actionat ca masura de precautie, pentru a-si proteja agentii, potrivit sursei citate.

In urma acestui atac cibernetic, sefa OPM, Katherine Archuleta, a demisionat.

Beijingul a negat ca s-ar afla la originea atacului cibernetic.