Tarile europene trebuie sa furnizeze 330,7 milioane de euro in plus la bugetul euro pentru a asigura raspunsurile promise la criza refugiatilor, a anuntat miercuri Comisia Europeana, potrivit agentiei DPA, citata de Agerpres.

Uniunea Europeana a promis un numar de actiuni pentru gestionarea afluxului de migranti fara precedent dupa Al Doilea Razboi Mondial. Miercuri, Comisia Europeana a propus amendamente la buget pentru a finanta aceste masuri. Contributiile nationale la bugetul UE sunt insa frecvent motiv de disputa intre Comisia Europeana si statele membre, comenteaza DPA.

"Vom continua sa depunem eforturi sa ajungem la solutii comune, europene", a apreciat presedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, intr-un comunicat.

Conform propunerii, statele membre vor trebui sa angajeze 330,7 milioane de euro in plus, pe care insa nu le vor plati decat anul viitor.

Aceste fonduri vor fi utilizate, impreuna cu 70,6 milioane de euro reprezentand bani realocati, pentru a oferi sprijin de urgenta celor mai afectate state membre, pentru angajarea a 120 de oameni in cadrul Frontex, Europol si Biroului european pentru sprijinirea azilului (EASO), precum si pentru a furniza mai mult ajutor statelor din afara UE care gazduiesc refugiati sirieni.

In plus, Comisia Europeana intentioneaza sa directioneze alte 400 de milioane de euro in ajutor in acest an tarilor non-UE in cauza si organizatiilor umanitare active in taberele de refugiati, respectiv Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati si Programul Mondial Alimentar.

Guvernele UE si Parlamentul European trebuie sa-si dea acordul final inainte ca cea mai mare parte din suma de 801,3 milioane de euro sa fie deblocata. Comisia a facut apel in acest sens la cele doua parti sa grabeasca procesul decizional.

'Europa se confrunta cu consecintele uneia dintre cele mai mari crize din istoria recenta. Folosim bugetul UE intr-un mod flexibil pentru a raspunde crizei', a declarat vicepresedinta CE pentru buget, Kristalina Gheorghieva.

Anul urmator, Comisia intentioneaza sa disponibilizeze alte 900 de milioane de euro pentru a raspunde crizei migratiei, un amendament la bugetul pe anul viitor al UE urmand a fi inaintat in octombrie.