O multime de oameni de religie hindu a omorat un musulman in India in urma unor zvonuri potrivit carora acesta a omorat si mancat o vaca. Politia a pus tensiunile pe seama faptului ca politicienii cauta sa ofere protectie stricta unui animal pe care multi hinduisti il considera sacru, informeaza Reuters.

Masuri mai aspre pentru a proteja vacile sunt des folosite de politicieni pentru a primi voturi din partea comunitatii hindu, uneori ajungandu-se la conflicte intre musulmani si hindusi.

Mohammad Akhlaq, fierar, a murit dupa ce a fost lovit cu pietre de peste zece oameni in Dadri, oras la 50 de km de capitala New Delhi.

Un grup mai mare de oameni s-a adunat in fata casei sale, acuzandu-i familia ca mananca in secret vita. "Am urlat catre multime ca nu mancam vita si ca ar trebui sa se opreasca din a-i bate pe fratele si tatal meu, dar m-au indepartat" a declarat fiica fierarulu, Sajida Saifi.

Baiatul lui Akhlaq a ajuns in spital cu leziuni grave. Uciderea fierarului a dus la conflicte intre hindusi si musulmani, politisti fiind trimisi speciali pentru a incerca sa mentina pacea.

Retorica privind protectia vacilor a incurajat oamenii sa actioneze ca niste justitiari, a declarat un ofiter de politie ce investigeaza linsajul.

"Incidentul este socant. Multimea hindu a simtit ca are permisiunea sa omoare" a declarat acesta.

Premierul indian cere o interzicere a omorarii vacilor si o interdictie a vanzarii carnii de vita, practicata in principal de musulmani.

India este cea mai mare exportatoare de carne de vita si se afla pe locul cinci la nivel de consum al acesteia.

Politia a arestat 5 oameni din cei 30 acuzati de omorarea lui Arklaq si a preluat un esantion de carne din casa acestuia pentru a verifica daca era vita.

Consumul de carne de vita nu este prohibit in statul indian Uttar Pradesh, unde orasul Dadri este localizat, dar omorarea vacilor este interzisa.