Presedintele sirian Bashar al-Assad trebuie sa renunte la putere, altfel risca sa fie alungat prin forta "militara", a avertizat marti, la New York, seful diplomatiei saudite, Adel al-Jubeir, citat de AFP.

Vorbind in fata presei in marja Adunarii Generale a ONU, Jubeir a respins initiativele diplomatice ale Rusiei, aliat al Siriei, pentru o coalitie internationala de lupta impotriva Statului Islamic.

"Nu trebuie sa existe viitor pentru Assad in Siria", a subliniat ministrul saudit, in conditiile in care Arabia Saudita este un inamic declarat al Damascului si face parte din coalitia militara condusa de un an de Statele Unite.

"Exista doua optiuni pentru o reglare in Siria. O optiune este un proces politic in cursul caruia va exista un consiliu de tranzitie" a puterii, a explicat Jubeir.

"Cealalta optiune este o optiune militara care se termina de asemenea prin destituirea lui Bashar al-Assad", a amenintat ministrul saudit.

Acesta nu a detaliat "optiunea militara" dar a reamintit ca Ryadul sprijina deja fortele "rebelilor moderati" sirieni care se lupta impotriva armatei si a jihadistilor Statului Islamic.

Adunarea generala a Natiunilor Unite este monopolizata de criza siriana si a fost luni teatrul unei confruntari intre presedintii american Obama si rus Vladimir Putin, in special in ceea ce priveste soarta presedintelui sirian.