Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko, a afirmat marti ca a fost "vanduta rusilor" de catre separatistii din estul Ucrainei, negand ca ar avea vreo responsabilitate in uciderea a doi ziaristi rusi, scrie AFP.

"Sunt prizoniera de razboi si o ostatica ce a fost rapita (...) si vanduta rusilor" de catre separatisti, a spus ea, marti, in fata tribunalului, in a doua zi de audieri a procesului care a inceput in 22 septembrie.

"Nu inteleg ce reprezinta aceasta curte in Rusia. Unde sunt legea si justitia? Pentru ce ar trebui sa spun ceva?", a declarat pilotul, inchis intr-o cusca, conform uzantei din Rusia.

Ea este acuzata de crima cu premeditare, dupa ce, in iunie 2014, doi ziaristi rusi au fost ucisi de un tir de mortiera in estul Ucrainei si risca pana la 25 de ani de inchisoare. Anchetatorii sustin ca femeia a furnizat artileristilor ucraineni pozitia in care se aflau ziaristii.

"Nu am dat catusi de putin coordonatele tintei pentru acest tir de artilerie", a spus ea. "Nu m-am atins nici de mortiere nici de obuze".

"Eram pilot de artilerie, exista cursuri de matematica si de calcul pentru manevre, etc. Pentru tinte de artilerie, ar fi trebuit urmate alte cursuri. Eu nu le-am urmat", a spus ea, adaugand ca a fost interogata sub amenintarea pistolului dupa retinerea sa de catre separatisti.

Procesul pilotului, primul in Rusia al unui militar ucrainean, se deruleaza in conditiile in care Kievul a inceput sa judece doi rusi, prezentati ca membri ai GRU, serviciile de informatii ale armatei ruse, si arestati in estul rebel.

Nadia Savcenko a devenit celebra dupa arestarea sa in iulie 2014, urmata de o lunga greva foamei si de publicarea unei carti scrise in inchisoare. A fost aleasa simbolic deputat al Ucrainei.

In august, regizorul ucrainean Oleg Sentsov a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare de justitia rusa pentru "terorism", la capatul unui proces denuntat de Kiev si de occidentali.