Premierul Britanic David Cameron se afla marti in vizita in Jamaica, unde se va adresa si Parlamentului, misiunea fiind imbunatatirea legaturilor comerciale intre cele doua tari. Vizita oficiala si scopul ei sunt insa puse in umbra de solicitarile repetate ale liderilor jamaicani ca Marea Britanie sa plateasca despagubiri si sa prezinte scuze oficiale pentru sclavie.

Potrivit The Telegraph, a coalitie formata din 14 state caraibiene, printre cares e numara si Jamaica, a inceput o campanie prin care cere despagubiri de la Marea Britanie pentru rolul sau in comertul atlantic cu sclavi.

Marea Britanie, Franta si Olanda ar putea fi chemate anul viitor in fata Tribunalului international de la Haga.

Premierul Cameron este implicat direct, stramosii sai detinand sclavi pe o plantatie de zahar in Jamaica in anii 1700.

Se estimeaza ca echivalentul a 4 trilioane de lire, in munca neplatita, a fost extras din regiune, suma ce a avut un aport considerabil in constructia Marii Britanii moderne.

Desi au fost platite despagubiri atunci cand a fost desfiintata institutia sclaviei, in 1833, suma ce s-a ridicat la aproximativ 2 bilioane de lire in bani actuali, aceste despagubiri au fost acordate proprietarilor de sclavi.

Jamaica si-a declarat independenta in 1962, dupa aproape 3 secole de guvernamant britanic. Marea Britanie a fost prima tara care a interzis comertul cu sclavi (1807) si a desfiintat institutia sclaviei (1933). Toti sclavii din Jamaica au fost eliberati pana in 1838.