Oficialii nepalezi intentioneaza sa introduca o interdictie de escaladare a muntelui Everest pentru alpinistii neexperimentati, pentru cei cu dizabilitati, pentru persoanele in varsta sau foarte tinere, in incercarea de a imbunatati siguranta zonei si de a reduce supraaglomerarea, scrie The Guardian.

Tabara de baza a Everest, pe Google Street ViewFoto: Google

Ministrul pentru Turism din Nepal, Kripasur Sherpa, a declarat ca spera ca interdictia sa fie implementata inaintea sezonului de primavara, cand mii de alpinisti din intreaga lume incearca sa ajunga pe varful de 8.848 metri, cel mai inalt din lume.

Permisele de escaladare a Everestului vor fi acordate doar persoanelor care vor putea dovedi ca au escaladat deja munti cu inaltimi de peste 6.500 de metri, au precizat oficialii nepalezi.

"Nu putem sa lasam pe toata lumea sa urce pe Everest si sa moara. Daca nu sunt in forma fizica si psihica buna ar fi ca un suicid legal", a declarat ministrul.

"Persoanele cu dizabilitati sau persoanele care nu pot vedea au in general cu ei pe cineva care sa ii care, ceea ce nu e o aventura. Doar cei care pot merge de unii singuri vor primi permisiune", a aratat Kripasur Sherpa.

Permisele costa cateva mii de dolari si reprezinta o sursa de venit importanta pentru Nepal. Este neclar cum anume va fi implementata acasta solicitare a "competentei".