Presedintele american Barack Obama a declarat luni, in fata Adunarii Generale a ONU si in prezenta lui Vladimir Putin si a lui Xi Jinping ca America nu are intentia sa aiba dispute nici cu China, nici cu Rusia, dar a avertizat ca se afla in fruntea celei mai mari forte militare pe care a cunoscut-o vreodata omenirea.

"America nu are nicio intentie sa se certe cu China sau Rusia" dar va continua sa lupte pentru respectarea unui "cod international de conduita" a declarat Obama, citat de The Washington Times.

"Conduc cea mai importanta forta militara pe care lumea a cunoscut-o vreodata. Nu o sa ezit niciodata sa-mi protejez tara sau aliatii chiar si cu forta, daca este necesar", a subliniat acesta.

El a aratat ca sanctiunile economice impotriva Rusia urmaresc mentinerea ordinii globale, nu pedepsirea Moscovei.

"America are putine interese economice in Ucraina. Dar nu putem sta deoparte cand suveranitatea si integritatea teritoriala unei natiuni este evident violata. Vrem o Rusie puternica ce investeste in a lucra cu noi pentru a consolida sistemul international ca un intreg."

Aceeasi abordare a avut-o presedintele Americii si in relatia cu statul chinez, accentuand ca actiunile Chinei in Marea Chinei de Sud nu afecteaza in mod direct tara sa, dar problema este legata de libertatile fundamentale.

Obama a mai precizat ca era dictatorilor a trecut, iar SUA si alti lideri globali trebuie sa se asigure ca o tara cade prada haosului atunci cand dispare o "mana de fier".

"Dictaturiile sunt instabile. Oamenii puternici de azi se transforma in motivele revolutiei de maine. Iti poti inchide oponentii, dar nu poti inchide idei. Nu poti transforma o minciuna in adevar. Nu este o conspiratie a SUA prin care se expune coruptia si se cresc asteptarile omaneilor. Este tehnologia, social media si dorinta oamenilor de pretutindeni de a-si face propriile alegeri in ceea ce priveste modul in care sunt guvernati", a mai adaugat acesta.