Presedintele iranian Hassan Rohani a declarat luni, de la tribuna Adunarii Generale a ONU, ca tara sa este "pregatita sa ajute la instaurarea democratiei in Siria si in Yemen", el dand totodata vina pe Statele Unite pentru raspandirea terorismului in Orientul Mijlociu, transmit AFP si Reuters.

"Sustinem consolidarea puterii mai degraba prin vot decat prin intermediul armelor", a afirmat Rohani, a carui tara este un aliat al regimului sirian si sustine rebelii siiti din Yemen.

"Suntem pregatiti sa ajutam la eradicarea terorismului si deschiderea drumului spre democratie", a spus Rohani in discursul sau la ONU. "Asa cum am ajutat la instaurarea democratiei in Irak si Afganistan, suntem pregatiti sa ajutam la instalarea democratiei in Siria, precum si in Yemen", a adaugat el.

Rohani a dat vina pentru criza din Orientul Mijlociu pe ocuparea Afganistanului si Irakului de catre Statele Unite, precum si pe sprijinul acordat de Washington Israelului impotriva palestinienilor.

Presedintele iranian a mai facut apel, in fata Adunarii Generale a ONU, la constituirea unui "front unit" impotriva extremismului. "Vreau sa invit lumea intreaga, si in special tarile din regiunea mea, sa constituim un front unit impotriva extremismului si a violentei", a transmis Rohani, denuntand "esecul comunitatii internationale" in solutionarea conflictelor din Irak, Siria si Yemen.