Sprijinul public pentru partidul de guvernamant ungar FIDESZ a crescut in ultima luna cu 5 puncte procentuale, in timp ce in cazul partidelor de opozitie acesta a ramas practic neschimbat, informeaza agentia MTI, citand un sondaj recent al Institutului Nezopont, comandat de ziarul Magyar Idok, scrie Agerpres. In acelasi timp, sprijinul pentru decizia guvernului de a ridica un gard la frontiera cu Serbia a crescut pana la 73%.

FIDESZ-KDNP a crescut in septembrie de la 29% la 34% in intentiile de vot, in timp ce partidul radical nationalist Jobbik a ajuns la 17% de la 15%.

Socialistii au ramas la un sprijin public de 8%, in timp ce Coalitia democrata (DK) de stanga si micul partid ecologist LMP au pierdut fiecare cate un punct, ajungand la 5% si respectiv 4% din intentiile de vot. La randul sau partidul Egyutt este creditat cu 1% din intentiile de vot, indica sondajul.

In randul alegatorilor decisi sa voteze, FIDESZ-KDNP este creditat cu un sprijin de 44%, cu patru puncte procentuale in plus in comparatie cu luna precedenta, in timp ce Jobbik a ramas la 26% din optiunile acestora. Socialistii au din acest punct de vedere un sprijin de 9%, DK de 8% si LMP de 6%.

Institutul Nezopont precizeaza ca sprijinul pentru coalitia aflata la guvernare nu a mai fost la acelasi nivel din septembrie anul trecut, inainte de a-si anunta planurile de a introduce o taxa pe internet.

Proportia alegatorilor nedecisi si a celor care nu vor sa voteze a scazut de la 34% la 28%.

De asemenea, Institutul Nezopont a mai cerut oamenilor opinia in privinta ridicarii gardului de la frontiera cu Serbia. Potrivit sondajului, sprijinul pentru gardul ridicat pentru a impiedica afluxul masiv al migrantilor a crescut de la 55% la 73% intr-o singura saptamana.

Sondajul a fost efectuat in perioada 19-24 septembrie, pe un esantion de 1.000 de persoane.