Talibanii se luptau luni cu fortele afgane in Kunduz, marele oras strategic din nordul Afganistan, in momentul in care alti insurgenti, legati de Statul Islamic, incep sa sfideze trupele guvernamentale in aceasta tara, scrie AFP.

Talibani (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

Aceste ofensive concomitente ale celor doua miscari islamiste pun in dificultate guvernul de uniune nationala al presedintelui Ashraf Ghani, care a preluat puterea in urma cu un an.

Armata afgana nu mai poate conta pe sprijinul trupelor externe ale NATO, care si-a retras majoritatea soldatilor si nu mai mentine in tara decat 13.000 de militari, cu misiuni de consiliere si instruire.

Luni dimineata, trupele afgane se luptau cu rebelii talibani in Kunduz, oras situat la mai putin de o suta de kilometri de granita cu Tadjikistanul si capitala unei provincii in care rebelii au castigat teren in ultimii ani. La jumatatea zilei, insurgentii controlau jumatate din oras.

Nu este pentru prima oara cand acest nod strategic este amenintat de talibani in acest an: intre aprilie si iunie, acestia au ajuns la cativa kilometri de oras, inainte de a fi alungati.

Potrivit unui colaborator al AFP din zona, orasul este parasit de locuitori.

Caderea acestui oras ar reprezenta un grav revers pentru Ashraf Ghani care a promis, la alegerile din 2014, ca va readuce calmul in tara distrusa de peste 30 de ani de conflicte, dintre care 14 cu talibanii, alungati de la putere de occidentali la finele lui 2001.

In ciuda unui grav conflict intern legat de cine va lua locul figurii tutelare, mollahul Omar, talibanii continua sa organizeze in mod regulat atentate si sa se lupte cu armata si politia intr-o buna parte a tarii. Fortele afgane sunt si ele adeseori acuzat de crime si jafuri de populatia locala.

In ceea ce priveste primele negocieri de pace directe incepute intre rebeli si Kaboul in iulie, acestea au fost amanate sine die dupa anuntul mortii mollahului Omar, care a decedat la inceputul anului 2013 si inlocuirea sa controversata cu mollahul Akhtar Mansour.

Zabihullah Mujahid, purtator de cuvant al talibanilor, a confirmat ca miscarea pe care o reprezinta este la originea ofensivei din Kunduz. In schimb, insurgentii s-au distantat de atentatul de duminica seara de la Paktika, la un meci de volei, in care si-au pierdut viata numerosi civili.

Atentatul, comis la "marginea terenului", cu explozibil plasat pe o motocicleta, s-a soldat cu 13 morti, dintre care 7 copii, si 33 de raniti, potrivit autoritatilor din Paktika, o regiune la granita cu Pakistanul considerata un bastion al retelei Haqqani, uina dintre cele mai dure aripi ale talibanilor.

Ofensiva SI

Dar armata si politia afgane trebuie sa faca fata amenintarii tot mai mari a organizatiei Statul Islamic (SI).

Duminica, militanti care se revendica de la SI au lansat una dintre primele lor vaste ofensive impotriva politiei afgane in provincia Nangarhar, ucigand doua persoane.

Pana in prezent, SI se multumea sa se lupte cu talibanii, dar aceasta ofensiva de un nou tip marcheaza un pas in plus in eforturile insurgentilor de a se implanta in "provincia Khorasan", o zona care inglobeaza Afganistanul si tarile limitrofe in cadrul "califatului mondial" pe care SI vrea sa il creeze.

"Nangarhar este o provincie strategica pentru Afganistan si SI vrea sa controleze traficul de opium" care trece prin regiune, crede Atiqullah Amarkhail, un general in retragere.

Avansul SI ingrijoreaza ONU care, intr-un raport scris in iunie si publicat vineri, a notat "o expansiune virala a marcii Statul Islamic" in Afganistan.

Luptatorii care se revendica de la SI sunt adeseori fosti talibani dezamagiti de conducerea lor, si in special de faptul ca le-a fost ascuns mult timp decesul mollahului Omar.