Sase avioane franceze de vanatoare au vizat si distrus o tabara de antrenament in estul Siriei, a detaliat pentru presa presedintele francez Francois Hollande duminica, la ONU, dupa ce Parisul a anuntat lansarea atacurilor impotriva Statului Islamic (SI), relateaza Mediafax citand Reuters.

Francois HollandeFoto: Agerpres/AP

Tabara reprezenta o amenintare la adresa securitatii franceze si a fost distrusa fara sa fie ucisi civili.

Franta este angajata, astfel, pe doua fronturi impotriva SI, si anume in Irak, unde a efectuat aproximativ 200 de atacuri aeriene incepand din septembrie 2014, in cadrul Operatiunii Chammal, si in Siria, unde precizeaza ca actioneaza in mod autonom.

Parisul argumenteaza ca intervine "in legitima aparare", in virtutea articolului 51 al Cartei ONU, impotriva "sanctuarelor Daech (acronimul arab al SI), de unde pleaca, unde sunt formati cei care vizeaza Franta", potrivit premierului Manuel Valls.

Primul obiectiv - vizat duminica - a fost o tabara de antrenament, in apropiere de Deir ez-Zor, un oras situat la aproximativ 450 de kilometri est de Damasc si care se intinde pe ambele maluri ale Eufratului. Lupte intre islamisti si forte ale regimului sirian continuau in aceasta localitate, in care se afla un aeroport.

"Fortele noastre si-au atins obiectivul: tabara a fost distrusa in totalitate. Sase avioane au fost utilizate, dintre care cinci (de tip) Rafale", a anuntat Francois Hollande in marja Adunarii Generale a ONU, la New York.

Presedintele francez a dat asigurari ca operatiunea nu a avut "conscinte" pentru populatia civila.

"Alte atacuri ar putea sa aiba loc in saptamanile urmatoare, daca va fi necesar, cu acelasi obiectiv: identificarea tintelor care corespund unor tabere de antrenament sau locuri din care noi stim ca gruparea terorista Daech ne poate ameninta securitatea tarii sau efectua actiuni teroriste", a adaugat el.

Armata franceza dispune de avioane de tip Rafale pozitionate in Emiratele Arabe Unite (EAU) si de tip Mirage 2000 in Iordania.

"Momentul potrivit"

Interventia aeriana a fost anuntata cu putin inainte de ora locala 8.00 (9.00, ora Romaniei) la Paris, intr-un comunicat emis de presedintia franceza.

Autoritatile franceze si-au ales singure tinta, pe baza unor informatii culese de zborurile de recunoastere franceze, incepand din 8 septembrie, si a unor informatii furnizate de catre coalitie.

Intr-un interviu publicat vineri de Le Monde, ministrul Apararii Jean-Yves Le Drian declara ca Franta ar viza "centre de formare de combatanti straini", inclusiv francezi, de pe teritoriul sirian, care urmeaza sa comita atacuri in Europa si in special in Franta.

"Nu vizam pe nimeni anume. Nu luptam cu indivizi, ci cu o grupare terorista alcatuita din resortisanti de diferite nationalitati, cu respectarea dreptului international umanitar", declara el.

Dupa ce a indepartat orice optiune militara, presedintele francez anunta pe 7 septembrie ca atacurile aeriene se dovedesc "necesare" impotriva SI, excluzand orice fel de actiune la sol.

Francois Hollande intentioneaza sa profite de aceasta noua situatie militara in vederea avansarii negocierilor unei solutionari politice a conflictului sirian, dupa mai mult de patru ani de razboi civil, care s-a soldat cu aproximativ 240.000 de morti.

"Era momentul potrivit sa trimitem un mesaj", a declarat o sursa diplomatica franceza. "Era important sa atacam pentru a ne aseza la masa si a discuta despre Siria", a adaugat alta sursa.

Parisul nu vrea sa auda de al-Assad

Secretarul de Stat american John Kerry urmeaza sa incerce sa relanseze procesul cu ocazia Adunarii Generale a ONU, in timp ce presedintele rus Vladimir Putin pledeaza pentru crearea unei coalitii militare care sa se sprijine pe armata siriana.

Rusia si-a intensificat in ultima perioada mobilizarea de material militar in Siria, inclusiv avioane de vanatoare si elicoptere de atac. Un aliat vechi al lui Bashar al-Assad, Kremlinul apreciaza ca presedintele sirian are un rol indispensabil in lupta impotriva SI, in timp ce unii occidentali considera ca liderul sirian nu are ce cauta in viitorul tarii.

Insa liderii german si britanic au apreciat recent ca este necesar sa discute cu numarul unu sirian, declaratii salutate de rusi.

"Aceasta solutie politica presupune integrarea tuturor partilor implicate - spun bine, a tuturor partilor implicate. Iar Franta discuta cu toti si nu indeparteaza pe nimeni. In schimb, Franta considera ca viitorul Siriei nu poate trece prin Bashar al-Assad", a declarat duminica Francois Hollande.