Partidul austriac de extrema dreapta - Partidul Libertatii - si-a consolidat pozitiile in urma unor alegeri regionale desfasurate duminica in Austria Superioara, formatiunea politica dublandu-si practic rezultatul de la scrutinul precedent, potrivit primelor rezultate, informeaza AFP citata de Agerpres.

Partidul Libertatii din Austria (FPO) a obtinut 31,4% din voturi, potrivit rezultatelor partiale facute publice dupa numararea a 16% din voturi, comparativ cu doar 15,3% cat a inregistrat in alegerile din 2009.

"Am fost optimisti de la inceput, insa rezultatul depaseste asteptarile noastre", a declarat liderul FPO, Heinz-Christian Strache.

Crestin-democratii din OVP isi pastreaza primul loc, cu 35,5% dintre sufragii, insa acuza pierderi grele (mai mult de 11%). Rezultatul este "amar", a reactionat secretarul general al crestin-democratilor austrieci, Gernot Blumel.

Partidul Social-Democrat (SPO) a intrunit doar 17,9% din sufragii, o scadere cu peste 7 procente.

Problema azilului politic si a refugiatilor a jucat un rol hotarator in aceste alegeri, potrivit Institutului austriac Public Opinion Strategies. Austria se confrunta zilnic cu sosirea pe teritoriul sau a mii de imigranti originari din Orientul Mijlociu, dintre care majoritatea isi continua drumul spre Germania sau spre nordul Europei.

Aceasta ascensiune a FPO in Austria Superioara, stat industrial din nordul tarii, intervine la doua saptamani dupa alegerile din orasul-stat Viena, bastion al social-democratilor de mai multe decenii, in prezent supus de asemenea unei intariri a extremei drepte.