Seful Agentiei germane de Informatii Interne a avertizat duminica in legatura cu o radicalizare a extremei drepte in fata afluxului de imigranti, in conditiile in care mai multe manifestatii ostile refugiatilor au avut loc in acest sfarsit de saptamana in Germania, relateaza AFP.

Criza refugiatilorFoto: Agerpres/EPA

"Ceea ce vedem noi odata cu actuala criza a refugiatilor este o mobilizare a extremei drepte (...) in strada, dar si a unei parti a extremei stanga" care se opune imigrantilor, a declarat Hans-Georg Maassen, seful Biroului pentru protectia Constitutiei (Verfassungsschutz) pentru postul de radio Deutschlandfunk.

La randul sau, presedintele german Joachim Gauck a avertizat in legatura cu "tensiunile intre nou veniti si cei care se afla aici de mai multa vreme". Conflictele intre refugiati si cetateni pot fi evitate "daca nici unii nici altii nu se simt furati", a declarat presedintele Gauck intr-un discurs tinut la Mayence (vest).

"Observam (...) ca aproape toti extremistii din Germania, fie ca sunt de dreapta, de stanga sau islamisti, se radicalizeaza" si "devin mai inclinati catre violenta", a subliniat Maassen, adaugand ca fenomenul este raspandit in special in sanul extremei drepte.

Germania se asteapta sa primeasca intre 800.000 si 1 milion de imigranti si refugiati in 2015. In ultimele luni, s-au inmultit manifestatiile si atacurile asupra centrelor de refugiati, in special in estul tarii.

Potrivit lui Maassen, 22 de centre de refugiati au devenit, de la inceputul anului, tinte ale unor incendii intentionate.

In acest weekend, manifestatii au avut loc in special in estul Germaniei, iar unele dintre ele au dus la ciocniri cu politia, cum s-a intamplat si la Niederau, langa Dresda, leaganul miscarii anti-refugiati Pegida.

In noaptea de sambata spre duminica, politisti si soldati au aparat doua autocare care condus circa 100 de refugiati catre un centru de azilanti. In noaptea precedenta, militanti de extrema dreapta, dintre care unii beti, au manifestat in fata centrului, un fost supermarket abandonat.