Imagini din satelit dezvaluiau, in urma cu o saptamana, expansiunea militara a Rusiei in Siria. Moscova trimisese deja trupe, tancuri si armament. Acum, guvernele occidentale incearca sa gaseasca un raspuns la schimbarea de putere din Orientul Mijlociu, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Miscarea dramatica a presedintelui rus Vladimir Putin de a trimite soldati, armament si avioane in Siria incearca sa remodeleze nu doar un razboi civil la marginea Mediteranei ci si statutul Rusiei in cadrul comunitatii internationale.

Moscova, izolata de sanctiunile occidentale aplicate pe fondul anexarii peninsulei Crimeea si a sprijinului acordat separatistilor din estul Ucrainei, si-a dublat sprijinul pentru regimul sirian aflat in dificultate si a trimis un semnal clar ca nu poate exista o solutie la dezastrul sangeros din regiune fara Moscova.

"Putin si Kremlinul au avut un tel clar de a depasi izolarea internationala cauzata de Ucraina", sustine Alexander Golts, analist militar si redactor adjunct al unui site de stiri cenzurat dupa anexarea Crimeei.

"Ideea unei coalitiei anti-Isis arata ca un pod excelent de a depasi izolarea, si pare sa fi functionat", explica Golts.

Expansiunea militara de saptamana trecuta, organizata in jurul bazei aeriene Latakia, nu este doar de imagine. Rusia este decisa sa isi metina singurele baze aeriene si navale din Mediterana, sa impiedice schimbarea de regim in zona dorita de catre Occident, fiind totodata ingrijorata de influenta islamistilor adicali asupra zonelor musulmane.

Insa trimitand cateva mii de trupe catre baza sa militara deja bine aparata, care, potrivit asteptarilor, nu ar urma sa faca altceva decat sa pregateasca si sa sprijine trupele siriene, Putin a iesit din izolare diplomatica si a prezentat intentia Rusiei de a deveni o prezenta strategica in Orientul Mijlociu, arata the Guardian. Astfel, Putin a aratat ca nu poate exista un acord intr-un conflict international fara prezenta si implicarea Rusiei.

In urma cu cateva luni, liderul rus ar fi fost primit in Adunarea Generala a ONU ca un paria. Acum, liderul de la Kremlin are o intalnire cu Barack Obama, iar conflictul european va fi ignorat politicos la intalnirea liderilor de la New York, acestia asteptand sugestiile lui Putin pentru rezolvarea conflictului din Siria.

"Scopul Rusiei este sa isi reafirme rolul esential in solutionarea oricarei crize globale", arata Jonathan Eyal, director international al think-thank-ului Royal United Services Institute.

"Fara Siria, un barbat cunoscut pentru agresiunea din Ucraina trebuia sa se ridice in picioare si sa isi explice actiunile. Acum, toata lumea pare sa fi uitat ce s-a intamplat in Ucraina si se agata de fiecare cuvant (al lui - n.red.). Asta e o schimbare majora de directie", explica Eyal.

Pretul acestei transformari a fost desfasurarea de pana la 2.000 de soldati la baza aeriana din Siria, impreuna cu 24 de avioane de lupta, tancuri, elicoptere si echipamente antiaeriene. Un soldat rus a declarat recent pentru site-ul de stiri Gazeta.ru ca 1.700 de trupe se afla deja la baza navala din Tartus.