In Catalonia au loc duminica alegeri pentru reinnoirea Parlamentului regional, scrutinul fiind considerat de partidele separatiste un prim pas catre secesiunea de Spania, pe care acestea intentioneaza sa o realizeze cel tarziu in 2017, anunta Agerpres. Potrivit sondajelor, sustinatorii independentei Cataloniei ar putea obtine o majoritate de 68 de locuri din totalul de 135 in legislativul catalan.

Principala platforma a sustinatorilor independentei, "Juntos por el si" ("Impreuna pentru da"), condusa de Artur Mas, seful Guvernului regional, vrea sa lanseze procesul de secesiune daca va obtine, impreuna cu cealalta lista a separatistilor, CUP (extrema stanga), majoritatea absoluta in parlamentul regional.

Aproape 2.700 de sectii de vot vor ramane deschise pana la ora locala 20:00 (18:00 GMT), iar primele rezultate partiale sunt asteptate o ora mai tarziu.

In eventualitatea victoriei, este de asteptat ca sustinatorii independentei Cataloniei sa inceapa sa-si puna in aplicare planul de secesiune, ce cuprinde patru puncte. Primul punct mentioneaza emiterea unei declaratii solemne a noului legislativ regional pentru initierea procesului de declarare a independentei. Al doilea punct prevede inceperea unei dezbateri publice care sa conduca in final la un referendum pentru o noua Constitutie. In a treia etapa s-ar constitui un guvern de uniune nationala care sa construiasca structurile noului stat, cum ar fi trezoreria, banca centrala, armata, etc. In final, acest proces, care nu ar trebui sa dureze mai mult de un an si jumatate, ar culmina cu declararea independentei.

Seful guvernului spaniol, conservatorul Mariano Rajoy, a facut apel in mod repetat in timpul campaniei la "majoritatea tacuta" a celor care nu doresc secesiunea, in conditiile in care tabara separatistilor este extrem de mobilizata. "Sa nu decida ei in locul vostru", a afirmat Rajoi vineri seara, la Barcelona.

Rajoy a primit sprijinul presedintelui american Barack Obama, al cancelarului german Angela Merkel si al premierului britanic David Cameron, in fata riscurilor de destabilizare implicate de planul separatistilor catalani.