Bilantul busculadei tragice din timpul pelerinajului anual de la Mecca a crescut la 769 de morti si 934 de raniti, a anuntat sambata ministrul saudit al sanatatii, Khalid al-Falih, informeaza agentiile internationale, citate de Agerpres. Un precedent bilant al dramei, survenita joi seara in timpul ritualului de lapidare a Diavolului la Mina, in apropiere de Mecca, era de 717 morti si 863 de raniti.

"Ultimele date releva 769 de morti. Este vorba de o crestere de 52 de morti fata de cifrele precedente", a spus ministrul saudit, despre cel mai mare dezastru din aceasta republica islamica din ultimii 25 de ani. Autoritatile de la Riad au fost dur criticate pentru organizarea pelerinajului din acest an.

"Este vorba de cei care au murit in diferite spitale dupa eveniment", a spus el, adaugand ca alte 934 de persoane sunt ranite.

Sute de mii de credinciosi musulmani, supravegheati de un dispozitiv de securitate intarit, incheie sambata marele pelerinaj la Mecca.

La 11 septembrie, cu mai putin de doua saptamani inainte de pelerinajul anual, peste o suta de credinciosi isi pierdusera de asemenea viata dupa prabusirea unei macarale peste Marea Moschee de la Mecca, principalul loc sfant al islamului.