Camera superioara a Parlamentului Austriei a modificat vineri Constitutia pentru a obliga autoritatile locale sa accepte o cota de migranti egala cu 1,5% din populatia tarii, in pofida opozitiei extremei-dreapta, in ascensiune, relateaza Mediafax citand AFP. Decizia, care reflecta eforturile Uniunii Europene (UE) de a obliga statele membre sa accepte si mai multi migranti, vizeaza sa decongestioneze principalul centru pentru refugiati de la Traiskirchen si urmeaza sa intre in vigoare la 1 octombrie.

Initiativa apartine social-democratilor cancelarului Werner Faymann si Partidului Poporului (centru-dreapta), care alcatuiesc coalitia aflata la guvernare in Austria.

Majoritatea de doua-treimi, necesara modificarii Constitutiei, a fost obtinuta cu voturile Verzilor.

Partidul Libertatii (extrema-drepata) - care vrea sa restrictioneze numarul migrantilor si care conduce in sondajele de opinie la nivel national cu aproxmativ 30% in preferintele austriecilor - s-a opus modificarii Constitutiei.

Austria a devenit in ultimele luni o tara de tranzit majora pentru zecile de mii de migranti care patrund pe tertoriul ei dinspre Ungaria, unde ajung pe ruta din Balcanii de vest. Acestia se indreapta catre nordul Europei, in special catre Germania.

Insa aceasta tara bogata, cu o populatie de 8,5 milioane de locuitori, se asteapta, la randul ei, sa primeasca anul acesta aproximativ 80.000 de solicitari de azil, un numar foarte mare in comparatie cu alte state membre UE, raportat la populatie. Viena a fost unul dintre principalii sustinatori ai sistemului UE de cote in vederea distribuirii migrantilor.