Cel putin 15 avioane ruse de tip cargo transportand "echipamente si personal" au aterizat in decursul ultimelor doua saptamani la baza militar din vestul Siriei, a declarat sambata o sursa militara pentru AFP.

"De doua saptamani si pana sambata dimineata, un avion cargo rus aterizeaza in fiecare dimineata la baza militara Hmeimim", situata in provincia Latakia, care este unul din principalele fiefuri ale presedintelui sirian Bashar al-Assad, a declarat sursa mentionata, sub protectia anonimatului.

Potrivit sursei, "cel putin 15 avioane de acest tip, purtand culorile drapelului rus, au transportat echipamente si personal" la aceasta baza situata pe aeroportul civil si militar Bassel al-Assad, la 25 de kilometri sud de orasul Latakia.

Avioanele sunt insotite la aterizare si decolare de avioane de vanatoare, "cu rol de protectie", a declarat sursa citata.

"Camioane de tonaj mediu vin apoi pentru descarcarea avioanelor si pentru a transporta incarcatura in afara aeroportului", a adaugat aceeasi sursa.

Washingtonul si-a manifestat in ultima perioada ingrijorarea cu privire la consolidarea prezentei militare ruse in Siria prin trimiterea de avioane de lupta, sisteme de aparare aeriana si echipamente moderne, dintre care o parte sung predicate armatei siriene, aflate in razboi cu rebel de peste 4 ani.

Daca desfasurarea rusa va fi confirmata oficial si daca aceasta va fi si utilizata, ar fi primul angajament oficial al Rusiei intr-un teatru de razboi de la interventia sovietica in Afganistan, in 1979.