Presedintele Barack Obama a anuntat vineri, alaturi de omologul sau chinez Xi Jinping, ca cele doua puteri au cazut de acord sa lupte impotriva pirateriei cibernetice, una dintre cele mai mari probleme intre Washington si Beijing, scrie AFP.

"Am ridicat inca o data ingrijorarile noastre foarte grave legat de subiectul cresterii amenintarilor in materie de securitate cibernetica impotriva companiilor si a cetatenilor americani", a spus Obama, intr-o conferinta de presa la Casa Alba, impreuna cu presedintele Xi.

"Am spus ca asta trebuie sa inceteze", a afirmat Obama, sustinand ca "guvernul Statelor Unite nu este implicat in spionaj cibernetic cu scopuri comerciale".

Presedintele Xi i-a raspuns ca Beijingul "lupta impotriva furtului informatic cu forta".

"Astazi pot sa va anunt ca tarile noastre au gasit un teren de intelegere pentru a merge inainte. Am cazut de acord ca nici guvernul american, nici guvernul chinez sa nu efectueze sau sa sustina furtul informatic de proprietati intelectuale, in special secrete comerciale", a declarat presedintele Americii.

Alaturi de drepturile omului si de tensiunile in marea Chinei meridionale, dosarul spionajului cibernetic este unul dintre subiectele dominante ale vizitei presedintelui Xi la Casa Alba.