Bombardiere Su-24, avioane de atac la sol Su-25, drone de recunoastere, tancuri T-90: Rusia a adus in Siria o cantitate impresionant de armament si echipamente militare. Iata mai jos inventarul acestor arme, care ar putea schimba cursul razboiului, potrivit AFP:

Avioanele

Patru avioane de lupta multirol Su-30SM, 12 avioane de atac la sol Su-25 si 12 avioane de lupta Su-24M au fost amplasate in bazele aeriene din nordul Siriei.

"Su-24 si Su-25 sunt avioane de lupta relativ vechi, concepute in anii 1960-70", explica Douglas Barrie, expert militar la Institutul international de studii strategice (IISS), in opinia caruia operatiunile de modernizare efectuate la aceste avioane raman insuficiente pentru a rivaliza cu echivalentele lor occidentale.

Su-24 este un bombardier cu raza lunga de actiune, capabil sa loveasca departe de baza. Su-25 a fost conceput pentru sustinere aeriana in apropiere de baza si este capabil sa intervina direct pe campul de lupta. Suhoi SU-30SM, livrate in 2012 armatei ruse, sunt destinate in principal apararii aeriene.

"Avand in vedere natura luptelor, utilizarea lor pentru sustinerea trupelor lui Bashar al-Assad la sol ar fi foarte benefica pentru armata siriana", subliniaza Douglas Barrie.

"Nu sunt avioane foarte precise", nuanteaza insa expertul militar rus Pavel Felghenhauer. "Ne lipsesc capacitati in materie de sateliti, de radare sau de avioane de recunoastere. Rusia detine arme eficiente dar daca nu stii unde sa lovesti, nu servesc la mare lucru".

Pentru Douglas Barrie, aceste 28 de avioane nu constituie insa o mare forta. "Este o forta relativ mica dar variata", explica el.

Acesta a notat ca Rusia a trimis in Siria mai multe elicoptere. "Potrivit imaginilor din satelit, ar fi vorba de Ka-29. Este un elicopter de transport si de sprijin aerian care poate sa transporte atat oameni cat si arme. Inca odata, ar fi foarte util".

Dronele

Anuntul utilizarii dronelor de recunoastere rusesti de catre armata siriana il lasa circumspect pe Douglas Barrie. Rusia sufera de o intarziere tehnologica in materie, in conditiile in care cele mai reputate drone ale sale in materie de fiabilitate sunt de productie israeliana.

"Imi imaginez ca el putem compara cu drone civile cu raza scurta de actiune", spune el. "Dronele rusesti nu sunt foarte eficiente", intareste si Pavel Felghenhauer, care asigura ca Rusia nu a trimis drone de lupta in Siria.

Tancurile

Sapte tancuri T-90 au fost observate pe aeroportul civil si militar Bassel Al-Assad, la sud de Latakia, fieful lui Bashar al-Assad.

Intrat in serviciu in 1992, T-90 este principalul tanc de asalt al armatei ruse, care detine peste 500. Toti expertii sunt de acord ca T-90, potrivit imaginilor satelitare, sunt dispuse in pozitii de aparare.