Barack Obama si Vladimir Putin se vor intalni lunea viitoare la New York, unde cei doi lideri vor fi prezenti la lucrarile Adunarii Generale a ONU. Intalnirea are loc pe fondul tensiunilor crescute din Europa si Orientul Mijlociu, iar Kremklinul si Casa Alba nu s-au pus de acord, joi, asupra temelor prioritare ale discutiei, noteaza Reuters. In timp ce Casa Alba a insisitat sa se concentreze pe situatia din estul Ucrainei, Moscova insista ca principala tema sa fie Siria, unde Rusia si-a consolidat fortele militare in ultima perioada.

HotNews.roFoto: Hotnews

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitry Peskov, le-a spus reporterilor ca "Desigur, principala tema de discutie va fi Siria." Intrebat si despre Ucraina, el a raspuns: "Ei bine, daca timpul va permite asta."

"Va fi timp" (pentru Ucraina - n.red.), a subliniat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Casei Albe, in timpul unei conferinte de presa la Washington. Josh Earnest a adaugat ca posibilitatea unui "anunt major" dupa aceasta intalnire este scazuta.

Cele doua parti au variante diferite si in ceea ce priveste cine a solicitat intalnirea. In timp ce Kremlinul spune ca intrevederea a fost stabilita "de comun acord", purtatorul de cuvant al Casei Albe afirma ca aceasta a fost organizata la cererea lui Vladimir Putin. Josh Earnest spune ca rusii sunt "disperati" sa vorbeasca cu partea americana din cauza impactului sanctiunilor economice impuse de Occident.

Intr-un interviu acordat CBS, Vladimir Putin a spus ca, in opinia sa, solutia pentru a lupta cu terorismul in Siria este consolidarea "structurilor guvernamentale eficiente".

Precedentele intalniri dintre Barack Obama si Vladimir Putin au fost foarte reci. Una dintre ele, care a avut loc in iunie 2013, axata tot pe situatia din Siria, s-a incheiat cu o fotografie faimoasa in care cei doi lideri sunt distanti si par posomorati.

Statele Unite spera, de asemenea, ca discutiile politice despre Siria sa avanseze la intalnirile din cadrul Adunarii Generale a ONU de la New York.