Presedintele Statelor Unite Barack Obama ii va cere presedintelui rus Vladimir Putin sa explice modul in care prezenta militara a tarii sale in Siria va contribui la infrangerea Statului Islamic, atunci cand cei doi lideri se vor intalni saptamana viitoare, au declarat joi oficiali de la Casa Alba, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Obama si Putin vor avea o intalnire bilaterala luni dupa-amiaza in timpul sesiunii de trei zile a Adunarii Generale a ONU la New York.

"Exista o multime de lucruri de discutat, iar acum este timpul si pentru Rusia sa clarifice si sa explice exact modul in care propune sa contribuie constructiv la ceea ce este deja o coalitie multinationala", a declarat Celeste Wallander, senior director si asistent special al presedintelui SUA pentru Rusia si Asia Centrala in cadrul echipei de securitate nationala.

Ea a adaugat ca argumentul Rusiei, potrivit careia prezenta ei militara recent consolidata in regiune va contracara Statul Islamic, "nu prea tine".

Obama ii va cere de asemenea insistent lui Putin sa respecte angajamentele luate de Rusia in februarie pentru a-si retrage prezenta militara din Ucraina pana la sfarsitul anului, a adaugat Wallander, citata de Reuters.

Presedintele rus Vladimir Putin se va intalni luni la New York cu omologul sau american Barack Obama, cu ocazia participarii sale la Adunarea Generala a ONU, a anuntat joi purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.