Presedintele american Barack Obama se va intalni cu presedintele rus Vladimir Putin la New York, pe 28 septembrie, a anuntat purtatorul de cuvant al Kremlinului, citat de Reuters. Un oficial american a confirmat pentru Reuters intalnirea organizata in marja Adunarii Generale a ONU, despre care a spus ca va avea loc la initiativa presedintelui rus.

Obama si PutinFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Intalnirea va surveni pe fondul implicarii tot mai mari a Rusiei in razboiul din Siria, de partea presedintelui Bashar al Assad. Pozitia Rusiei e in contrast cu pasivitatea SUA si a aliatilor sai occidentali atat fata de crimele savarsite de Assad in randul poporului sirian, cat si fata de masacrele comise de Statul Islamic.

Printr-o pozitie de negociere extrem de ofensiva, Rusia incearca in ultimele saptamani sa se pozitioneze ca un partener inevitabil al Occidentului in incercarea de rezolvare a conflictului din Siria.

Analisti si politicieni au avertizat ca Rusia incearca sa-si asigure astfel sprijinul unor state occidentale pentru acceptarea de facto a anexarii Crimeei si a influentei sale in Ucraina. De asemenea, Rusia ar urmari si slabirea regimului de sanctiuni care ii afecteaza economia.

Vom reveni